Реклама / Ads
5| 5120 |02.08.2010 НОВИНИ

Ядем пилешко с лекарства за кокошки

.
Според ветеринарните лекари има занижен контрол върху използването на лекарствени продукти, които се прилагат на селскостопанските животни.
 

В месото, млякото, яйцата и останалите животински продукти се натрупват остатъчни вещества от лекарствата, които водят до заболявания при хората, обявиха на пресконференция от Българския ветеринарен съюз (БВС). Освен това остатъчните антибиотици в животинските продукти могат да предизвикат резистентност към някои лекарства при хората. По данни на СЗО 60% от болестите са общи за хората и животните, а 75% от заболяванията се предават от животни на хора в следствие на заразени животински продукти.

Туберколоза, антракс, бурцелоза, бяс, грип, настинки, кожни инфекции са най-често срещаните заболявания, общи за животните и хората, предупредиха ветеринарите и допълниха, че тези болести при хората се получават в следствие на безконтролното използване на лекарства за животните. Според практикуващите ветеринарни лекари в България има добра законодателна система, но контролът по спазването й е силно занижен. Всеки фермер може сам да купи без рецепта лекарства, с които да лекува животните, а ветеринарните лекари влизат във фермите само когато са повикани.Освен това проблем е и че фермерите не могат сами да избират ветеринарите, които да се грижат за животните, тъй като специалистите работят на териториално разпределение.

Председателят на БВС Йордан Бойчев обяви, че това е силно обезпокоително, тъй като самите ветеринари нямат информация кое животно с какъв препарат е лекувано. Той допълни, че в България няма и оборудвани лаборатории, които да следят за остатъчни лекарства в животинските продукти. Тази липса на строг контрол и информация води до липса на т.нар. фармакологична бдителност - проследяването на продукта от фермата до вилицата, обясниха ветеринарите. Не може да се проследят остатъчните количества токсини, антибиотици и хормони, които остават в млякото, месото и яйцата. Ветеринарните лекари обявиха, че според изследване България е на второ място в света след Виетнам по резистентност на антибиотици от най-ново поколение, което е следствие от остатъчните лекарствени вещества в животинските продукти и липсата на контрол.
Лекарите са категорични, че в най-скоро време трябва да има законодателна реформа, която точно да дефинира отношенията ветеринарен лекар - фермер. Според ветеринарите докато тази връзка между лекар и фермер е разкъсана не може да се говори за безопасност на храните. Д-р Ангел Ангелов обясни, че при изготвянето на нова нормативна уредба трябва да има съгласуване между Министерството на земеделието и храните, фермерите и ветеринарните лекари. Той посочи, че такъв диалог в момента няма и ветеринарите често разбирали от медиите за някои от законовите промени.


Според д-р Ангелов ветеринарите трябва да подтикват институциите да подготвят реформа, която да бъде дискутирана с всички съсловни организации. Ветеринарите обявиха, че са готови да дадат своята подкрепа за промени в закона и допълниха, че ще бъдат критични, за да се гарантира прозрачност. Освен това ветеринарите ще търсят и помощ от европейските структури за по-добър резултат на една евентуална реформа.

В България се отглеждат 260 хил. говеда, които се контролират от 2300 служители на ветеринарната администрация, посочиха специалистите. Според тях обаче държавната ветеринарна администрация в момента се опитва да прикрива наличието на изключително опасни болести по животните, които са заразни и за хората. Прехвърлянето на задълженията по надзора и имунизациите от практикуващите ветеринари към ветеринарната администрация ще доведе до нулева информираност на населението, алармираха още специалистите.

Именно поради тази причина те за втори път се обръщат с отворено писмо към премиера Бойко Борисов, с което искат съдействие за решаването на въпроси, засягащи ветеринарите и тяхната практика.В писмото те са предупредили и за законодателни инициативи, които ще доведат до опорочаване на надзора и контрола на заболяванията по животните, което може да бъде предпоставка за избухването на епизоотии.Ветеринарите посочиха, че от 2 месеца чакат за регулярна среща с министър Мирослав Найденов, но малко преди пресконференцията той им е обещал среща до края на седмицата. Те посочиха още, че имат готовност за ефективни протестни действия, ако не бъдат чути.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5323 |04.05.2010 ДСБ скочиха срещу цените на лекарствата, СДС иска промяна в Конституцията . 0| 5355 |26.02.2010 Здравното министерство поряза лекарствата за онкоболни . 2| 4760 |23.02.2010 ДАНС подхвана доставки на лекарства . 3| 5158 |23.02.2010 Очаквам "Наглите" и в бизнеса с лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads