Реклама / Ads
9| 11413 |26.03.2013 НОВИНИ

Яжте конско! Не било опасно!

.
и конското месо е деликатес Източник: de.nachrichten.yahoo.com
И в български колбаси се влага конско вместо говеждо месо. Това е установено от Агенцията по безопасност на храните в 4 от 25 проби, на които е направен ДНК анализ.
 

Предстоят да се изследват общо 100 проби (така се извършват в момента проверките в целия Европейски съюз), което означава, че можем да очакваме подобна находка в още дванайсетина продукта. Конското месо не е опасно, не е и забранено, проблемът е там, че не е написано в етикета и така потребителят бива заблуждаван. Освен това е по-евтино от говеждото, да не говорим от телешкото, с което пък потребителят бива и ощетяван... Затова, а не защото застрашават здравето, откритите количества колбаси с конско вече са иззети. 

Конското месо е високо ценено в Европа и Азия. Страните, които консумират най-много от него на нашия континент, са Франция, Белгия и Италия. То се използва предимно за направата на колбаси, но има и ресторанти, където се предлага готвено и във вид на стекове. В сравнение с телешкото, конското съдържа повече вода и желязо, което го прави по-червено, с отличителен вкус и лек сладникав привкус, които обаче не се харесват на всекиго. 

Предимствата на конското месо са по-ниското съдържание на мазнини, по-високо на протеини и по-ниската му цена в сравнение с говеждото. В 100 грама от него има 121 калории, колкото в месото от дива патица, а мазнините са 4,1% - колкото в дивеча. За сравнение, в агнешката плешка калориите са 284, а мазнините - 25%, във вареното свинско - съответно 364 калории и 30%, в говеждата пържола - 214 калории и 11%. 
За културистите, които трупат мускулна маса чрез белтъчини, но не искат да поглъщат много калории, говеждото, съответно и конското, месо са важни. В тях се намира в големи количества един органичен фосфат, наречен креатин-фосфат (СР). Той играе решаваща роля при получаването на енергия от клетката или позволява на мускула да увеличи продължителността на анаеробни упражнения с голямо натоварване. СР е необходим за изпълнението на дълги, трудни движения. Говедата се нуждаят от повече СР дори само поради собственото си тегло, отколкото някое мишле. А конското месо има повече СР от говеждото и е с по-малко калории. Тялото може да произведе СР от трите аминокиселини аргинин, глюцин и метионин. Колкото повече СР успее да произведе и натрупа човек, той става толкова по-силен. Най-добър източник на споменатите аминокиселини и СР е месото.

Конското спада към т.нар. екзотични меса, подобно на месото от щраус и бизони. И тъй като не се консумира масово, повечето от почитателите на червени меса трудно правят разлика между него и говеждото. Това пък позволява подмяната на второто в колбасите... Иначе опасност за здравето няма, бъдете спокойни! 
Вестник "Жълт Труд"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 5462 |21.01.2013 Нападението над Доган било дело на турските спецслужби . 7| 5202 |27.11.2012 Във Фонд "Научни изследвания" било чисто . 38| 7101 |21.11.2012 Комунисти да защитават дисиденти било като нацисти да защитават евреи . 8| 5180 |02.11.2012 Замразяването на цената на тока не било предизборен ход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads