Реклама / Ads
11| 5821 |02.11.2010 НОВИНИ

Яко разместване в спецслужбите

.
“Великото преселение” на българските спецслужби започна.
 

Сред агенти, антимафиоти и пазители на тайни кипи треска заради голямото местене в нови къщички. Спецченгетата от ГДБОП отиват в чисто нова сграда на столичния бул. “Цариградско шосе” №133. Агентите от ДАНС ще се нанесат в досегашната база на антимафиотите на бул. “Черни връх” 45, където и в момента работи част от агенцията за национална сигурност.

В техния дом на ул. “Черковна” № 90, изграден преди 2 години за 8 млн. лева, пък ще се настани Държавната комисия по сигурност на информацията, оглавявана от Цвета Маркова. Там евентуално ще бъде настанен и спецсъдът “Антимафия”, но когато бъде създаден. “Въртележката” е по идея на правителството, което още през пролетта се зае да реши проблемите със сградния фонд на службите и да им създаде повече комфорт за работа. Дали обаче усилията на премиера Борисов ще бъдат увенчани с по-добра ефективност на спецслужбите ще се види занапред. Засега единствено известен е фактът, че местенето погълна 8,2 млн. лв. държавни пари. Смяната на местата започна с ГДБОП. От няколко дни насам антимафиоти пренасят компютри, кашони с архиви и документи в новата си сграда на бул. “Цариградско шосе” №133. Всички звена и отдели вече са се преместили. В момента в досегашната база на антимафиотите е единствено шефът им Станимир Флоров. До четвъртък, когато е официалното откриване на сградата, и той ще влезе в нов кабинет.

Красивата и като архитектура постройка бе вдигната за Комисията по сигурност на информацията (ДКСИ). Пазителите на тайните така и не успяха да се порадват на къщичката си, тъй като правителството реши, че 100-те служители на Цвета Маркова нямат нужда от дом за над 30 млн. лева. “Всичко тук е ново, идваме само с компютрите си и папките с документи, по които работим”, признаха вчера спецполицаи, запъхтени от мъкненето на кашони. На въпрос имат ли време да работят, докато решават битови проблеми, подчинените на Станимир Флоров отговориха, че паралелно вършат и двете неща. И дадоха за пример успешната операция “Дедесарите”, при която наскоро бе разбита банда, източила милиони от ДДС.

От отпуснатите през лятото 8,2 млн. лв. 2,66 милиона били дадени за обзавеждане, оборудване и доизграждане на комуникационно-информационните системи в сградата на “Цариградско шосе” 133. За да покрие разходите по преместването на антимафиотите, МВР е получило 1,47 милиона. Вчера от ведомството на Цветан Цветанов обясниха, че от тези пари ще бъдат усвоени между 800 000 - 900 000 лв. Останалите ще бъдат върнати в бюджета. Въпросната сума ще бъде вложена в изграждането на хранителен склад, където да се пазят провизиите, с които се зареждат служебните столове на МВР в страната. Такова хранилище е имало в досегашната сграда на ГДБОП, която обаче става владение на ДАНС.

Агентите на Цветлин Йовчев пък ще сменят луксозните си кабинети на “Черковна” с овехтелите стаи на антимафиотите още идните седмици. Това е трябвало да стане до 30 септември т. г., но процедурата се забавила “заради технически дейности по окомплектоването на сградата с необходимите за функционирането на агенцията комуникационни и информационни системи”, обясниха вчера от пресслужбата на ДАНС. Окончателното преместване трябва да приключи до края на годината. За ремонт, купуване на техника и изграждане на системи за сигурност и пожарогасене в новата сграда на ДАНС правителството е заделило 4,065 млн. лв. До края на годината “Криминална полиция” също трябва да се настани в нова сграда на бул. “Ал. Малинов” №1. Там ще бъде и Седмо РПУ, което сега ползва помещения под наем. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5561 |17.06.2010 Ал. Петров: Спецслужбите ни и чужди посолства елиминирали хора . 7| 4920 |07.06.2010 А. Ангелов: Не президентът трябва да ръководи спецслужбите! . 7| 5456 |07.03.2010 Мегаразместване на тайните служби планира правителството . 19| 5072 |13.03.2009 Спецслужбите на САЩ отказали посещение на шефа на ДАНС Петко Сертов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads