Реклама / Ads
139| 5853 |29.06.2013 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Това не е протест на смелостта

.
Източник: Булфото
В България масови протести започват тогава, когато това е напълно безопасно. Tака че това не е протест на смелостта, защото всички, които протестират, знаят, че са в пълна безопасност, че дори и някои от тях грубо да нарушат обществения ред, няма да им бъде попречено.
 

Това заяви народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов. Той допълни, че приветства за много неща голяма част от протестиращите, но е на мнение, че на тях не им достигат лозунги.

„Хубаво е, че започнаха да говорят срещу олигархията, даже десетки интелектуалци написаха харта последните дни и съм удовлетворен, че първият лозунг, който политически беше издигнат, преди 5 години, беше от левите социалисти на конгреса на БСП, а именно: „Долу олигархията, свобода на народа“.

Стоилов поясни, че тогава обаче улиците са пусти. В тази връзка народният представител изрази мнение, че българското общество се развива твърде бавно за проблемите, които има. Той каза още, че е добре да се протестира, когато се вземат неприемливи за хората решения, но и хората трябва да имат информация, за да контролират управлението.

Стоилов смята, че е прието да се изиска от правителството информация за това къде се намират държавните пари, в кои банки и при какви условия и как те се управляват. Той припомни, че към отделните министерства ще бъдат създадени обществени съвети, но и допълни, че е необходимо да се направи и публичен регистър за всяко лице и организация, които ползват обществени пари.

„По този начин ние трябва да стигнем до корена на проблема. Нека да е ясно, че никоя страна не е излязла от дълбоката криза просто с нов изборен кодекс“, категоричен бе той.

„Без относителна стабилност проблемите не могат да бъдат решени“, отговори Янаки Стоилов на въпрос кое е по-важно енегрийните и социални мерки, които се приемат или възстановяването на спокойствието в обществото. Той се аргументира, като даде пример с приетите промени в енергийния закон, които дават възможност за намаляване цената на тока и уточни, че без тези проблеми хората са били обречени да плащат с 20 % повече.

„Някой спомня ли си кога е намалявана цената на тока или дори е запазвана за продължителен период от време, след като за последните 10 години нарасна 5 пъти“, попита риторично народният представител.

Стоилов припомни и другите промени, които парламентът прие през последните дни, а именно по-голяма отговорност за хората, извършили насилие срещу лекари и учители, премахването на данъка срещу собствениците на най-евтините имоти, както и увеличението на детските надбавки от 240 на 310 лв.

„Вероятно не са достатъчни, но това са стъпки, които трябва да променят ситуацията.“ Той бе категоричен, че в момента България има нужда от стабилност и радикална промяна.

„Може би парадоксалното е, че умереният министър-председател, който бе излъчен, може да разчита на по-дълъг период на управление само чрез радикални мерки, които са в интерес на мнозинството българи“, каза Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5903 |27.06.2013 Манолова: Засегнахме интереси в енергетиката, затова е протестът . 110| 7434 |21.06.2013 Цветлин Йовчев: В България не може да се случи това, което твърди Борисов . 20| 4840 |21.06.2013 Вигенин: Трябва да възстановим образа на това правителство . 3| 10746 |20.06.2013 Прекратяват процедурата за приватизация на “БДЖ–Товарни превози”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads