Реклама / Ads
66| 8126 |01.03.2013 НОВИНИ

Яне Янев: Иво Прокопиев ще е премиерът в сянка

.
Над консултативния съвет към бъдещото служебно правителство е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев. От състава му на практика става ясно - премиерът в сянка ще бъде Иво Прокопиев.
 

Това заяви на брифинг в парламента лидерът на РЗС Яне Янев по повод консултациите за Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.

„Г-н президент, признайте това, за да ви олекне. Така ще бъде по-честно към българските граждани и няма да е задкулисно”, призова Янев.

Консултативният съвет на президента е извънконституционен орган смята Янев, тоест по незаконен начин президентът се опитва да присвоява права, които Конституцията не му е отредила.

„Откъде черпи права този съвет, от Космоса ли? Кой изпрати тези лица в консултативния съвет? Повечето от тях би следвало да са клиенти на прокуратурата. Може би президентът трябва да покани и главния прокурор”, коментира Янев.

Той попита на какъв форум са избрани представителите на протестиращите, които ще участват в този съвет. „В този консултативен съвет е каша буламач от персони, които са бивши ченгета, отявлени БКП-функционери, синдикални босове, които не декларират доходите си. Откъде накъде тези хора ще яхват държавното устройство?”, заяви Янев.

Той подчерта, че България е парламентарна република и председателят на Народното събрание Цецка Цачева трябва да се намеси, за да запази институционалният характер на парламентарната република.

„Този консултативен съвет замества тройката – Кобурга, Станишев и Доган. Това беше неконституционно съобразен орган, който управляваше правителството, а сега Плевнелиев в по-разширен вариант прави същото нещо. Това е недопустимо. Опомнете се”, призова Янев, президента Росен Плевнелиев.

На въпрос - кои са клиентите на прокуратурата, които са в обществения съвет, Янев заяви, че това е Огнян Донев. На въпрос кои са другите, той каза: „Няма да ви кажа, ще видя как ще реагира президентът, има и други. Може би Плевнелиев подбира контактите си на базата клиенти на прокуратурата и гаранции в особено големи размери”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6959 |27.02.2013 Янев: Тези с 2-та пръста чело ли ще управляват България? . 78| 7349 |26.02.2013 Яне Янев: Президентът не е на "Дондуков" 2 заради себе си . 7| 5412 |26.02.2013 Премиерът в оставка се среща с новия патриарх . 48| 6026 |25.02.2013 Янев: Анархо-комунизъм иска улицата сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads