Реклама / Ads
55| 6191 |03.02.2013 НОВИНИ

Яне Янев предлага драстично намаляване на депутатите

.
Лидерът на РЗС Яне Янев
На 3 март, в Деня на Освобождението, с мотото "да освободим България" от некадърни депутати, РЗС организира подписка за намаляване на народните представители.
 

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев цели референдум, който да се проведе през 2014 година заедно с изборите за европейски депутати. Идеята е броят на народните представители да бъде намален от 240 на 100 души.

Референдумът за намаляване броя на депутатите в Народното събрание ще бъде първата реална стъпка към свикването на Велико народно събрание с цел създаване на нова Конституция, каза Янев.
 
„Аз считам, че съм в състояние да убедя и други политически партии с модерно мислене и дясна идеология. Убеден съм, че управляващата партия ГЕРБ би стигнала до подобни изводи, след като чуе нашите аргументи”, каза Яне Янев, цитиран от Фокус. По негови думи този конституционен модел, който съществува сега, е порочен. Той може да бъде прекратен само и единствено с волята на българския народ, а тя може да се реализира пряко чрез референдум.

Обществото е по-узряло, отколкото беше преди години за голямата кауза за нова българска Конституция. Веселин Марешки, който присъстваше на пресконференцията в ролята си на коалиционен партньор, заяви, че ще бъде направено предложението на всеки един избор да се дава възможност да бъде използван за задаване на актуални въпроси към хората. „Заедно с изборите да се провежда и референдумът, за да бъдат спестявани тези огромни средства, които могат да бъдат насочени към далеч по-необходими за хората неща”, каза Марешки.

Лидерът на РЗС посочи, че подкрепя идеята на Веселин Марешки за възможността гражданите да предлагат свои кандидати за народни представители, за да не се превръща политическата система в каста. „Има партии, които приличат на Коза Ностра – по тайни принципи и правила се влиза в парламента и се излиза оттам по неведоми пътища. Това е изключително опасно за българската демокрация и ние считаме, че този модел трябва да бъде прекратен”, заяви Яне Янев. По негови думи трябва да има и високи критерии за влизане в парламента. Янев посочи, че по-малко от 30 депутати са с разпознаваемост повече от 30%.

„Трябва да се повиши рязко капацитетът на Народното събрание. Народното събрание разхищава огромна пара на българския данъкоплатец, която отива за удовлетворяване на определени интереси”, каза още Яне Янев. По негови думи трябва да бъде проведен и референдум, на който гражданите да решат дали България да бъде президентска и парламентарна република, защото сега „не сме нито рак, нито щука”.

Управителният съвет на партия „Ред, законност и справедливост” днес взе решение Петият редовен конгрес на партията да бъде свикан на 21 април тази година. Ще бъдат избрани нови ръководни и контролни органи на партията, ще бъдат подредени окончателно листите за народни представители и ще се вземе решение по стратегически въпроси за следващия парламентарен мандат.

В състояние сме за по-малко от три месеца да съберем до 1 млн. подписа по въпроса за намаляване броя на депутатите, убеден е Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8592 |01.02.2013 На Р. Овчаров и К. Нинова не им пукало от Яне Янев . 73| 5679 |01.02.2013 Яне Янев разсекретява "енергийната мафия" в понеделник . 83| 5584 |29.01.2013 Я. Янев: Бойко е единственият премиер, на когото не му пука . 22| 5259 |28.01.2013 Яне Янев прогнозира разцепление в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads