Реклама / Ads
40| 4844 |11.12.2009 НОВИНИ

Я. Янев: Единственият чист министър е Свилен Нейков

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
Единственият министър, за когото не сме открили нищо до момента е Свилен Нейков, заяви на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев във връзка с подадените от министрите декларации за конфликт на интереси. Той спомена имената на Румяна Желева, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Симеон Дянков.
 

„Аз се чудя как България може да е представена в Европа от лица като Румяна Желева, след като тя посочва, че дължи една втора заем от 160 000 лв. заедно със съпруга си и не е написала данни за кредитора”, заяви Янев. Според него, тези пари са взети на заем от групировки, за които не веднъж е ставало дума в парламента. Яне Янев обясни, че в момента, в който е разбрал, че от някои министри няма подадени декларации в установения срок, той лично е уведомил министър-председателят Бойко Борисов и зам.-министърът Цветан Цветанов.

Тогава вътрешният министър е заявил пред Янев, че няма нужда декларации да се подават за втори път, тъй като те вече са подали декларации като министри. Според Янев обаче, правителството още на 20 август тази година е получило информация от директора на дирекция „Парламентарен контрол”, от която става ясно, че министрите са длъжни да подадат нови декларации. Според Янев, за да могат да „покрият” този факт министрите от кабинета на Борисов набързо са окомплектовали декларациите за конфликт на интереси и са ги подали с невярна информация и дати. След това те били предоставили списък на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Според Янев, Цачева няма право да съхранява подобен род декларации.

„Ако Цачева не предприеме действия в установения срок, тогава ще търсим възможности за събиране на необходимите подписи и за сезиране на Конституционния съд. Ще искаме да се установи чрез правна експертиза както полагането на подписи, така и дали министрите са сложили дати на декларациите след срока, в който е трябвало да го направят”, заяви Янев.

От РЗС ще искат прокуратурата да направи цялостна проверка на всички министри. Във връзка с действията, които според РЗС трябва да предприеме премиерът Бойко Борисов, Янев заяви: „Като имам предвид неговото изострено чувство за справедливост считам, че поне за тези шест министри той ще предприеме действия”.

Преди това се ртазигра поредният цирк около Комисията за борба с корупцията. Причината бе, че в сградата на парламента на площад „Александър Батенберг" са запечатани залите, в които се помещава Комисията, по заповед на председателя на НС във връзка с промяната на ръководството на антикорупционната комисия.При отварянето на залите новият председател от Синята коалиция Димо Гяуров констатира, че голяма част от документите не са заведени. И обясни, че залите са запечатани, за да се гарантира, че нито един от документите няма да изчезне.

На мястото се появи и доскорошният председателя на Комисията за борба с корупцията Яне Янев, който отправи обвинения, че помещенията са запечатани без всякакво основание. Той посочи, че от вчера не е наясно каква документация са изнесли проверяващите, след което напусна сградата.

"Аз знам какво ги боли – боли ги не само за 14 министри, а и за всичко свързано с изпълнителната власт. Ще напиша иск до главния прокурор, защото слава Богу могат да ми отнемат документи, но не могат да ми отнемат паметта", каза лидерът на "Ред, законност и справедливост”.

Помня ги, зная ги, те се отнасят за доста представители на различни нива в изпълнителната власт. Те се отнасят за Ахмед Доган, за негови министри и приближени, за Симеон Сакскобургготски и за Иван Костов, каза още Яне Янев.

Той показа пред журналисти папките, в които се съхранява документацията на комисията, като доказателство, че тя е била водена изрядно. Янев обясни, че сигналите, които са постъпвали в комисията, след като се е запознавал с тях, са били разпределяни на експерти.

Янев попита представител на администрацията на парламента защо не е бил направен приемо-предавателен протокол заради смяната на председателя на комисията.

"Аз не съм подписвал приемо-предавателен протокол”, каза Янев. „Това показва, че тези хора не действат в условията на правова държава, а действат като милиционери по заповед на партийни секретари”, каза още Янев.

Припомняме, че Яне Янев открито заяви, че няма процедура, по която Димо Гяуров да оглави комисията, а ако днес той встъпи незаконно в длъжност, ще има сериозни последствия, закани се по телефона самият Янев. Целта била да се унищожат и прикрият документи.

Членовете на антикорупционната комисия пък се оплакаха, че Янев е превърнал комисията в средства за себеизявление. Според тях той е вадел на светло само това, което му е угодно. „Комисията се превърна в ООД", коментира членът на комисията Валентин Николов от АТАКА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4660 |11.12.2009 БСП скочи срещу земеделския министър . 24| 5788 |08.12.2009 Човек на ДСБ стана зам. министър във външно . 17| 5066 |08.12.2009 Я. Янев: На Еверест въздухът е разреден и лесно се пада . 8| 4399 |06.12.2009 Заражда се напрежение между лекари и министър Нанев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads