Реклама / Ads
7| 5219 |06.02.2010 НОВИНИ

Я. Янев: ГЕРБ ще получи още един депутат за сметка на ДПС

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
Лидерът на РЗС Яне Янев оповести в Кърджали предстоящото решение на Конституционния съд, според което ГЕРБ ще получи депутатско място за сметка на един от парламентаристите в ДПС. Причината е подаденият от РЗС сигнал за фалшификации на парламентарните избори в Турция.
 

Яне Янев подчерта, че образуването на делото е без прецедент в последните 20 г. и са били направени всички възможни експертизи, като дори е проведено експериментално гласуване, предаде БГНЕС. Всички твърдения на РЗС в сигнала са били доказани, а за част от тях Върховната касационна прокуратура е назначила и тройна експертиза. Миналата седмица Конституционният съд е провел заседание, след което е решено следващата седмица да бъде оповестен резултатът. „Ние обаче се притесняваме, че то ще бъде под натиск и в резултат на политическа договорка. То ще бъде от типа „и вълкът сит, и агнето цяло”, пророкува Янев. Според информация на РЗС съдът ще излезе с определение, с което вместо да касира 5 или 7 мандата от ДПС, ще касира само 1 мандат на ДПС и ще даде един нов на ГЕРБ. А гласовете, които са фалшифицирани от Турция и са дошли, без да има реален вот, на практика са за около 5-7 депутати. „КС прави една огромна грешка, като иска пак да се съобрази с политическата конюнктура и така на практика ще се нагнети допълнително напрежение – че КС се поддава на политически внушения и натиск”, констатира още Яне Янев. Категоричната информация на Янев гласи, че КС е изпратил в петък в ЦИК искане да превърти рулетката по системата „Хеърни-Майер” експериментално, което вече е направено, а ЦИК е стигнала до извода, че ще излезе 1 депутат от ДПС от Добрич, ще влезе един от ГЕРБ - София и ще има две размествания: в Синята коалиция ще излезе депутатка от София или Габрово и ще влезе Венцислав Върбанов, вече касиран от КС.

Очаква се да има завъртане на мандати и в РЗС – ще отпадне мандатът на Атанас Семов в 23-и софийски избирателен район, а на мястото му ще влезе колегата му от Габрово. Яне Янев изпревари официалното становище на КС по казуса и огласи, че партията му остро протестира срещу „такъв вид решение, което ще бъде отново политическо, ще цели да запази конюнктурата и няма да постави ново начало по отношение на изборното законодателство и на прекратяването на порочната практика за тотално манипулиране на гласовете извън и вътре в страната”. Според него КС трябва да касира като цяло изборите за 41-ото НС, „защото има груби нарушения не само в Турция, но и в много други страни, но изборните нарушения и у нас също са грандиозни”. Ако все пак КС не реши, а замаже казуса, РЗС ще търси път да сезира европейските институции. От друга страна, заради огромното напрежение РЗС ще сезира отново главния прокурор и ще настоява да се търси отговорност от онези, които се опитват да прикриват данни като ЦИК, според която само 18 000 гласа, /а не над 70 000 по анализите на РЗС/, ще бъдат касирани от гласовете в Турция.
Кърджали днес е 33-ият град от широкообхватното турне на Яне Янев и част от ръководството на РЗС из страната, до 1 март градовете трябва да станат 100. В момента срещата на Янев и групата му с членовете и симпатизантите в Кърджали продължава. От вчера обаче из града са разлепени големи листовки с грозни нападки срещу Яне Янев. Очаквайте подробности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4475 |05.02.2010 Я. Янев: Цачева си играе на хазяйка сред битовизми . 12| 5230 |25.01.2010 Янев: Борисов се прави на екшън-мен, Дянков върши глупости . 3| 4921 |21.01.2010 Борисов получил урок, но от чужбина . 21| 4913 |18.01.2010 Янев: Отървахме се от царя, натресохме се на пъдаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads