Реклама / Ads
18| 5763 |25.03.2013 НОВИНИ

Янев към Плевнелиев: Не си слагайте на сърце проблемите на Донев и Прокопиев

.
Лидерът на РЗС Яне Янев внесе в ЦИК над 16 500 подписа за регистрация на партията за предстоящите извънредни парламентарни избори. Янев използва регистрацията като повод, за да отправи призив към президента Росен Плевнелиев да не слуша олигарси, които се опитват да му влияят.
 

„Г-н президент, не слушайте олигарси, които се опитват да ви влияят, синдикални босове, които са вечни несменяеми и се опитват да Ви въздействат да издадете указ и да върнете за преразглеждане Закона за публичност на имуществата на лицата от висшите етажи на властта. Това ще бъде много лош знак, г-н президент. Не го правете, защото хората искат да знаят доходите на така наречената „Тристранка”, искат да знаят доходите на собствениците и шефовете на ЕРП-ата. Ако Донев, Прокопиев и други се притесняват, че доходите им ще станат публично достояние, това е само и единствено техен проблем и не бива да бъде ваш проблем, г-н президент”, каза Янев. Той посочи, че има информация, че юристите на президента вчера и днес са работили по възможността законът да бъде върнат. Янев допълни, че той остава „на трупчета”, тъй като няма действащ парламент.

Имам информация, че хора от тристранния съвет – определени олигарси и синдикални босове, които са вечни и несменяеми за целия преход, не искат обществото в навечерието на изборите да разбере техните доходи. Янев призова президентът Росен Плевнелиев да не слуша олигарси, които се опитват да му влияят. „Това ще бъде първият подобен безпрецедентен акт на който и да било президент за всички тези 20 и няколко години. Ние остро възразяваме срещу подобна възможност и аз считам, че ако президентът отнеме възможността на българските граждани да разберат доходите на някои партии от рода на Пръмова, които пръскат огромни пари за предизборна и всякакъв вид други кампании и за едни да има ясни правила и ангажименти да си показват доходите, а за други – да няма, няма да бъдат честни изборите, г-н президент. Нали вие искате изборите да бъдат честни? Направете така, че да има информиран избор и българските граждани да имат еднаква информация за всички състезатели преди изборите на 12 май”, каза Янев.

Той посочи, че много пъти е имало гласове срещу Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи ръководни длъжности и определянето му като противоконституционен, но Конституционният съд ги опровергава по категоричен начин. „Много гласове имаше, че и Комисията за гражданството, за помилванията също не може да бъде предмет на дейност на Народното събрание. Аз твърдях, че може да бъде и конституционният съд се произнесе, така че нека да гледаме фактите и суровата юридическа терминология, а не казал-рекъл. Аз съм 100% убеден, че законът, който беше приет от Народното събрание, за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, е конституционен, няма никакви противоконституционни норми в него и няма никакво основание да имат претенции спрямо тези текстове от закона”, заяви Янев.

Шефове на ЕРП-та са се опитвали да си издействат отлагане на закона за публичност на имуществото на лицата на високи постове. По наши данни в това число са засичани заедно с олигарси от енергийната мафия на общи вечери и срещи, за да лобират срещу този закон, след приемането му”, заяви Янев. По негови думи, когато е прокарал закона, някои анализатори не са вникнали в неговата дълбока същност. „В момента, в който шефовете на ЕРП-тата, тези представители на съсловни работодателски и синдикални организации подадат декларации в Сметната палата, моментално те стават обект и на проверка от НАП и тогава ще се види дали те са и редовни данъкоплатци. А ако се окаже, че не са?”, коментира Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5569 |25.03.2013 Яне Янев: Олигарсите правят своя парламентарна група! . 28| 5963 |21.03.2013 Яне Янев зове на граждански протест в защита на проф. М. Константинов . 15| 6700 |20.03.2013 Янев: На червен Кольо алкохолът му влияе . 12| 6161 |19.03.2013 Янев: Над Йорданов е имало не чадъри, а шезлонги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads