Реклама / Ads
6| 5233 |28.05.2009 НОВИНИ

Я. Янев: П. Мутафчиев да подаде оставка и да не пречи на разследването в Ямбол

.
Лидерът на РЗС загърби политическите слова на среща със симпатизанти заради днешната трагедия.
 
Политическият съвет и Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” изказаха дълбоки съболезнования на роднините и близките на загиналите при катастрофата в Ямбол по време на среща със симпатизанти в УАСГ. Политическите речи на лидера Яне Янев бяха заменени с минута мълчание преди събитието. Кандидат-депутатите на РЗС бяха изцяло в черно заради днешния трагичен инцидент край Ямбол, при който загинаха 16 души.Бог да ги прости! Яне Янев открито поиска оставката на министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Пред симпатизантите Янев прочете следната декларация:

В България подобни тежки инциденти като този под връх Бакаджика за съжаление не са прецедент. Правителството на България свикна да заглушава гузната си съвест с обявяването на национален траур. Днес отново скърбим за хора, загинали по неочакван и нелеп начин.

Корупцията и бюрокрацията вземат невинни човешки жертви заради немарливост, липса на ред и заобикаляне на законите.

Мостът при Бяла, смъртта на децата в река Лим, влакът за Кардам, камионът-убиец на местноста Предела доказват, че действието и бездействието на властимащите продължава да взима човешки жертви.

Фалшификацията на документи и неспазването на процедури и правила е масова – от издаване на медицински свидетелства до прегледи на коли. Тази малка корупция е резултат от голямото корупционно блато, в което ни принудиха да живеем вече 20 години.

Проверката на експерти на РЗС за трагедията край Бакаджика, Ямболско, показва, че:
Фирмата „Великов, Савов и Ко” ООД в Елхово, със собственици Продан Първанов, Янко Димитров и Валентин Великов е издала фиктивен документ с невярно съдържание, че при тях е осъществен технически преглед на автобусът „Чавдар”.

По данни на РЗС автобусът-убиец изобщо не е посещавал този технически пункт, в нарушение на Наредба №32 за технически прегледи.
Нарушена е и Наредба №33 за автобусни превози, която изисква ежедневен контрол от механик на фирмата-превозвач.

Шофьорът на автобуса е назначен във фирмата-превозач ЕТ „Ем Си Ай – Слави Славов” само три дни преди инцидента без да има трудов договор и необходимите медицински и психологически изследвания.
Не е имало полицай, който да спре автобуса-убиец, когато той е навлязал в забранен за транспортни средства участък на природен парк.

Политическият съвет и парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” настояват:
1. Министърът на транспорта да поеме отговорност за тази трагедия по начин, по който тя се поема в нормална европейска държава. Коректността изисква да освободи поста в т.ч и с оставка до приключване на експертизите, за да не попречи на следствените действия, тъй като това е поредната трагедия в неговия ресор.

2. КАТ незабавно да бъде разформирована и организирана отново, с участието на чуждестранни експерти. Всеки който се противопоставя на тази идея трябва да поеме отговорност.

3. Компетентните институции незабавно да потърсят отговорност не само от шофьора на автобуса-убиец, но и от всички длъжностни лица и ръководители на ведомства, които имат вина за трагедията, която неочаквано отново сполетя България.

4. Българските политици да спрат с циничния популизъм да се появяват лицемерно, когато трагедията е вече факт и то в резултат на тяхната престъпна безотговорност.

Трагедията край Ямбол е директен резултат от корупцията и отчайващото безхаберие, което не просто ни ограбва, но вече и убива.

Политически съвет на РЗС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5269 |24.05.2009 Яне Янев: КАТ трябва да се закрие и да се разкрие отново . 16| 4746 |10.05.2009 Я. Янев: Дясната ръка на Мургина е уволнена по сигнал на РЗС . 17| 5603 |09.05.2009 Я. Янев: Има сигнали срещу Й. Лечков . 40| 5244 |05.04.2009 Я. Янев: Ще освободим България от робството на корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads