Реклама / Ads
33| 6471 |10.03.2010 НОВИНИ

Янев настоя премиерът да извади оставката от джоба си

.
"Ние сме единствената партия, която може да излезе на протест срещу коалицията на статуквото - ГЕРБ, Атака, БСП, "сините" и ДПС в този студ и в условията на репресия от страна на управляващите.", каза за Frognews.bg лидерът на РЗС Яне Янев малко след края на националния митинг за "Нова Конституция".
 

Янев добави, че оттук нататък РЗС ще започне събирането на 500 000 подписа, с които да предизвика референдум за нова Конституция. Ако евентуално обаче това не се случи до края на година, в РЗС вече се обсъждали и други варианти на противодействие срещу кабинета на Бойко Борисов. Като единствен съюзник Яне Янев посочи българския народ и добави: "РЗС се превръща в едно гражданско движение, което набира скорост".

Протестният митинг-шествие на "Ред, законност, справедливост" около 13:00 ч пристигна пред храм-паметника "Св. Александър Невски". От покрива на автомобила, предшестващ групата, Яне Янев обяви, че управлението на ГЕРБ е провал от самото начало.Той призова премиера Бойко Борисов да извади от джоба оставката си.
"Бойко Борисов вместо да ни променя, осъществи генерална подмяна. Бойко, подай оставката си", призова го Янев. Той посочи пред симпатизантите си, че за първи път, откакто Борисов е на власт, някой се е осмелил да протестира.

Лидерът на РЗС заяви още, че съпартийците му искат ново начало за отечеството и заявяват своята воля за нова конституция на България. От партията призовават за "Референдум на демокрация" и редуцирането на броя на депутатите в парламента до 100. Сред протестиращите са раздадени своеобразни бюлетини, в които се пита колко според тях трябва да бъде броят на народните представители.

Протестът за Нова Конституция започна по програма в 10:00 ч до пилоните на НДК. Въпреки очакванията за многохиляден процес, в началото дойдоха едва 200 привърженици на РЗС.
На недоволните бяха раздадени български знамена, както и партийни флагове с логото на РЗС. Протестиращите носеха плакати с надписи "Нова българска конституция", "Защо не вдигнете и нашите заплати", "Нова България" и др. Ромското общество също имаше своите многобройни представители. Попитани обаче защо са дошли да стачкуват, повечето отговаряха откровено, че мизерстват и нямат пари. Имаше и такива, които споделяха идеята на Яне Янев за нова конституция. Ромите отрекоха да са получавали пари, за да дойдат на митинга. Сред редиците на РЗС се чувха солени критики по адрес на Бойко Борисов и министрите му. Други се възмущаваха от вчерашното решение на ГЕРБ да търси импийчмънт на президента. Рекламираният преди два дена с плакати в центъра на столицата гей парад така и не се сътоя. На минусовите температури ги нямаше и провокаторите от "Атака", които РЗС очакваше да дойдат днес.



По думите на организаторите автобусите, които са тръгнали от Монтана и Враца, са спирани. Според тях това е тенденциозно. „Ние проверихме и се оказа, че полицаите са спрели шофьор на ТИР и са му казали: „Ще стоиш тук, докато ти кажем". ТИР-ът не е бил нито преобърнат, нито нищо, просто спрян нарочно напряко на пътя." Според пътуващите в 4-те автобуса полицаите са казали на шофьора да обърне ТИР-а по средата на пътя. От централата на партията допълниха, че след намесата им тежкотоварният камион е премахнат и автобусите са продължили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4674 |05.03.2010 Премиерът замрази депутатските заплати . 28| 4871 |03.03.2010 Премиерът оставя Дянков и Първанов да си спорят сами . 96| 8583 |02.03.2010 Шоу извади Първанов от равновесие, иска оставката на Дянков . 2| 5465 |24.02.2010 СДС настоява за по-силен контрол на храни с ГМО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads