Реклама / Ads
21| 5007 |23.04.2010 НОВИНИ

Янев пише до ВСС за фалшивата Фандъкова

.
Над Административния съд се оказвал политически натиск от страна на ГЕРБ. Фандъкова е фалшив кмет, констатираха от РЗС.
 

РЗС изпрати отворено писмо до ВСС, в което настоява съветът да се заеме с Административния съд, над който се оказвал политически натиск от страна на ГЕРБ. Хора на Янев поискаха съдействието на ВСС във връзка с поредното отлагане на делото за касиране избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София, образувано по жалба на „Ред, законност и справедливост” в Административен съд София-град.

Според политическата формация е налице безпрецедентно забавяне на съдебното производство, каквото досега не е наблюдавано при нито един подобен случай на оспорване на изборни резултати през последните двадесет години.

"Частичните избори за кмет на София, при които след изключителни нарушения на изборния процес за победител бе обявена г-жа Йорданка Фандъкова, а кандидатът на РЗС бе класиран на трето място, бяха проведени на 15.11.2009 г. Съдебното дело стартира с тримесечно закъснение, обяснено от администрацията със служебен пропуск на деловодителка. След първото по делото съдебно заседание бе дадена възможност на процесуалния представител на РЗС да се запознае с представените от ОИК-София 1470 секционни протокола, с оглед евентуалното им оспорване. Това оспорване бе направено още на 19.04.2010 година с нарочна молба на жалбоподателя.

Въпреки това от ОИК-София поискаха също да се запознаят с материалите и нашето становище, все едно не става въпрос за изходящи от тях доказателства. По този начин делото бе отложено чак за м. юни тази година, което е повече от седем месеца след датата на провеждане на изборите. Независимо от решението на съда, недоволната страна ще обжалва пред ВАС, което означава, че окончателно решение по казуса ще имаме най-рано през есента.

Очевидно с шиканиране на процеса от ОИК-София се стремят да се доберат до едногодишния срок преди датата на следващите редовни избори за кмет на София, за да се избегне позорната ситуация, при която кандидатът на управляващата партия г-жа Фандъкова ще трябва повторно да се яви на избори. Оставаме с впечатление, че решаващият състав на Административен съд София забавя умишлено делото. Не изключваме възможността председателят на състава да се чувства под натиск лично от Бойко Борисов.

Политическият съвет на РЗС, след консултации с водещи юристи в областта на административното право, застава на становище, че предвид особената обществена значимост на това дело, Висшият съдебен съвет и Инспекторатът на съдебната власт следва да обърнат специално внимание за своевременното и правилно движение на делото, както и да се ангажират в морален и организационен план с осигуряване на условия за пълна обективност и безпристрастност при постановяване решение на 22-ри състав на Административен съд София-град.

РЗС припомня, че голяма част от политическите анализатори в България отхвърляха възможността да бъдат касирани гласове от Турция за парламентарните избори, но това все пак се случи. Сега сме повече от сигурни, че Административния съд в София трябва да постанови решение, с което да касира избора на Йорданка Фандъкова, защото фалшификациите на частичните избори в София са далеч по-грандиозни от тези в Турция.", се казва в писмото до ВСС, изпратено от партията на Яне Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4856 |22.04.2010 НС разследва Яне Янев за оказване на натиск . 7| 4684 |12.04.2010 Трактора пише писмо до Волен Сидеров . 14| 4604 |07.04.2010 Яне Янев се жалва от ГЕРБ в САЩ . 24| 6351 |30.03.2010 Я. Янев: Вероятно премиер и президент ще се споразумеят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads