Реклама / Ads
11| 4609 |02.03.2016 НОВИНИ

Я. Янков: България няма пари за връщане на наборната служба

.
Няма как да се върне наборната служба. Държавата няма финансовия ресурс да го поеме, заяви пред журналисти в парламента Янко Янков от ДПС, който е и член на Комисията по отбрана. Според него ефектът, който ще се търси за 6-месечно обучение по отношение на професионализъм, няма да бъде постигнат.
 
По думите му това ще попречи на младежите да си планират бъдещето. „Много е важно българските младежи да поучат определени умения за боравене с оръжие, как да действат в определени ситуации, това е важно и за България”, заяви депутатът.

Той подчерта, че не бил поканен на заседанието на Съвета за отбрана, където беше отложена точката за закупуване на нови многоцелеви самолети за военновъздушните ни сили.

„Натоварването на народните представители с функции, които избирателят не им е делегирал, не е честно. Едва ли не, ние за всичко сме виновни. Не може да служим като оправдание всеки да си поеме отговорностите", обясни той.

Според него по отношение на закупуването на многоцелеви изтребител, е необходимо становище на военната експертиза на България и правила, които са приети като нормативна база.

„Не може присъствието или отсъствието на народен представител да осигурява реализиране или да прекъсва такива процедури. Депутатите не могат да участват по никакъв начин в Съвета за отбрана. Народното събрание може да даде санкция за сумата за закупуване на такива самолети, но няма как то да се меси в нея", обясни Янков.

За предложението на военното министерство младежите до 32 години да се водят на отчет, Янков коментира, че според ДПС много ясно трябва да бъде дефинирана терминологията.  „Едно е да ги водиш на отчет по информация на ГРАО, друго е да ги водиш по друг начин на отчет, който противоречи на определени права на човека. На срещата с Николай Ненчев обсъждали и това как по най-добрия начин младежите да придобиват най-добрите умения, свързани със запазване на здравето и живота на близките им, ако се наложи", допълни Янков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4173 |02.03.2016 Янкова: В туризма няма реформа и концепция, прави се закон на парче . 21| 5350 |02.03.2016 Роман Василев: България е на първо място по дела за корупция . 137| 9159 |01.03.2016 Ю. Исаков: Русия не получава и сантиметър от войната за Освобождение на България . 68| 27107 |01.03.2016 Последните думи на В. Танов: Умирам, 40 минути няма линейка, вече няма смисъл...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads