Реклама / Ads
4| 5223 |26.06.2016 НОВИНИ

Янков: Ефективно ли е МВР?

.
Красимир Янков
„Искаме оставката на Бъчварова и на цялото професионално и политическо ръководство на МВР заради несправяне с битовата и организирана престъпност, както и опазване на държавната граница“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в студиото на Канал 3.
 
Той посочи и какво се случва с ефективността на МВР в числа в сравнение с миналите години на база официални данни от МВР. „През 2010 г. разкриването на едно престъпление е струвало на бюджета 2300 лв, а 2015 година е 4200 лв. Разкриването на икономическите престъпления е още по-фрапантно, като се има предвид управляващите колко силно пропагандират борбата с контрабандата. Ако през 2010 година са похарчени 3 лв за разкриване на 1 лв икономическо престъпление, сега са 29 лв. Ефективно ли е МВР?“, попита той. Янков припомни изявление на Бъчварова по отношение на битовата престъпност, че тя не може да осигури полицаи във всяко населено място. „Тогава защо има над 6000 незаети щатни бройки в МВР?“, продължи с въпросите народният представител. Той изрази учудване, че Бойко Борисов, който е бил главен секретар и дълго време е ръководил МВР, има такова отношение към сектора. „Министърът на вътрешните работи обяви, че приема само един авторитет и най-голям специалист за работата на службите и това е Борисов“, припомни Янков.

 

Защо МВР не е имало предварителна информация за случая в Слънчев бряг, за да има предотвратяване на „махленската свада“? От тези 30 лица, които са били задържани и са им снети обяснения, има ли информатори на МВР? Службите знаят ли какво се случва в Слънчев бряг? Ако силовото ведомство няма секретни сътрудници сред криминалния контингент, който наблюдава - МВР е неадекватно“, категоричен е Янков. Той обясни, че част от работата на службите е да има информация, да я анализира и предприема превантивни действия. Народният представител посочи и изявлението на Бъчварова, което звучи като статистика: „424 организирани престъпни групи на територията на България. 14 от тях на територията на Слънчев бряг“. Според него в момента в морските курорти е повечето криминален контингент от страна. „МВР обявява, че има само 14 групи в комплекса Слънчев бряг, които наблюдава. И въпреки че наблюдава, между две от тях има тежък инцидент с убийство и ранени“, каза още той.  Янков е на мнение, че е имало информация, но начинът, по който работи ръководството на МВР не водят до ефективност.

 

„Бъчварова има два кабинета – като министър и като вицепремиер, а заплатите на съветниците й ни струват 500 000 лв годишно. И какво прави тя? Справи се и осигури спокойствието на хората в малките населени места, предприе действия?“, попита Янков и обясни, че тя в момента се опитва да прехвърли на местната власт да осигурява обществения ред. „Но общините нямат функциите на силовото ведомство, а могат да охраняват срещу заплащане“, каза още той и сравни това със здравеопазването: „Уж сме осигурени, а в същото време да плащаме“. По неговите думи за 5 години българските граждани от 360 млн. лв като разходи за частна охранителна дейност през 2010 г, сега плащат близо 1 млрд. лв, при условие, че има Министерство на вътрешните работи, което трябва да осигури спокойствие и защита. „Защо увеличихме бюджета на НСО да пазим властта, а в същото време службите, в условие на терористична заплаха в целия свят, останаха със същия бюджет“, попита народният представител.

 

Красимир Янков акцентира, че за последните 7 години, 6 от тях управлява ГЕРБ. "Ако службите работят, ще пресекат много от престъпленията. Мен ме боли, че много от младите хора, например, имат достъп до наркотици. Как се бори МВР с това?“, коментира той и припомни определението на главния прокурор, че това не е било сблъсък за паркомясто, а за наркомясто.

 

По повод предстоящото посещение на Корнелия Нинова в Русия, той подчерта, че са изключително важни контактите на дипломатическо ниво и на ниво политически партии, с различни страни. „БСП също кани на своя Конгрес дипломати и представители на други политически партии. Това е нормална практика“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7379 |22.06.2016 Кр. Янков: МВР се ръководи некомпетентно . 7| 4347 |16.06.2016 Дянков: Великобритания ще остане в ЕС, спокоен съм за еврото . 22| 6333 |30.05.2016 Янков: България се управлява от Борисов. Останалите са на порциона му . 12| 5535 |29.05.2016 Кр. Янков: Имаме шеф на МВР социолог и военен министър - земеделец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads