Реклама / Ads
2| 4228 |13.05.2015 НОВИНИ

Кр. Янков: Македония да вземе пример от българския модел

.
Народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков
България бе първата страна, която още на 15 януари 1992 г. призна Република Македония като независима държава. Нямаме основание да преосмисляме тази позиция и трябва да положим всички усилия, регламентирани в междудържавните отношения, за да допринесем за териториалната цялост на Република Македония.
 
Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria on air народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков. Той отбеляза, че Македония има своята нова битност - член на ООН, кандидат-член на ЕС и НАТО, и в този смисъл в страната трябва да има спазване на норми и стандарти, съобразени с европейските.

Според Янков на първо място това включва свободните и демократични избори, взаимодействие сред различните етнически и национални групи, живеещи там,  в условия на стремеж за запазване на етническия мир, стриктно спазване на законите и държавността.

„Конфликтът от последните дни, свързан с нахлуването на въоръжени лица от съседна на Република Македония държава е недопустимо и създава впечатление за посегателство върху териториалната цялост на Република Македония. Това всичко се случва в условия на дестабилизация на страната, произтичащо от демонстрации на част от гражданското общество срещу управляващите.

Правителството на Република Македония трябва да положи максимални усилия за бързо неутрализиране на въоръжения конфликт, който води до невинни жертви, както и до създаване на напрежение не само на територията на страната, но и в региона“, посочи Красимир Янков. Той бе категоричен, че е недопустимо  в Европа от 21 век да съществуват подобни конфликти, които създават рискове в тях да бъдат въвлечени и съседни държави - членки на ЕС.

Според Янков, ако македонското  правителство желае да направи процеса за интегрирането в ЕС необратим, трябва да намери бърз подход за диалог с гражданското общество. „Да намерят ключови решения за възникналите проблеми, както с модела на управление, така също и с баланса на правата на различните етнорелигиозни малцинства, от които е съставен народа на Република Македония.

Вярвам, че черпейки опит от българския модел за запазване на етническия мир, както и демократичния модел на управление в страната ни, може да се достигне до правилни решения за излизане от кризата в съседна Република Македония“, посочи левият депутат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4855 |13.05.2015 Вицеaдмирал Николов: Разузнаването до дни ще каже за сценариите в Македония . 5| 4273 |13.05.2015 БСП зове ЕС да не се затваря за Македония . 65| 12665 |12.05.2015 Доц. Христов твърд: "Турски поток" раздруса Македония . 10| 6282 |12.05.2015 Любчо Нешков: Внушава се, че в Македония има тероризъм и етнически конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads