Реклама / Ads
4| 4302 |26.05.2015 НОВИНИ

Кр. Янков попита защо се харчи половин милиард за „Чирен”

.
Депутатът от „БСП лява България“ Красимир Янков
Депутатът от левицата Красимир Янков отправи въпрос на днешния парламентарен контрол към енергийния министър Теменужка Петкова защо се дават половин милиард лева за разширение на газохранилище „Чирен”, при положение, че няма заявен реален интерес за съхранение на природен газ. Той обясни, че до този момент единственият, който съхранява газ, е Булгаргаз. По думите му „Овергаз” и гръцката ДЕПА са правили запитване, но нямат конкретни, реални стъпки, с които да е обосновано това разширение.
 
„Не чух отговор как тези пари ще бъдат възстановени от дружеството, което прави същите тези разходи. Обръщам Ви внимание, че в момента самото газохранилище е полупразно и вместо Министерство на енергетиката да даде тласък на възможността алтернативни начини – „Южен поток”, реверсивни връзки, по които да достига газ в България, за да няма кризисни ситуации, Вие сте дали съгласие да бъдат похарчени близо половин милиард лева”, каза още Красимир Янков.

Социалистът Георги Божинов на свой ред заяви, че правителството не се притеснява от очевидна далавера със земя в Чирен”. Той поясни, че пазарната цена на земеделската земя там не надвишава 800 лв., а за по-малко от 7 декара са платени 137 000 лева, което е 32 пъти над пазарната цена и е абсолютна далавера. По думите на Божинов, за да започне разширението на хранилището, трябва да има работен технологичен проект.

„Такъв беше възложен през 2010г. на чешката компания „MND”. В него са разработени 4 варианта за разширение на газохранилището”, допълни депутатът. Той подчерта, че един от най-важните параметри е онова налягане на хранилището, при което се запазва неговата геоложка характеристика и неговата херметичност.

„Тук е раздорът и това е причината да бъде приет много трудно проектът и въпреки, че е платен и приет, да не служи за основа на дейностите, които се обявяват, че са по разширяване на хранилището”, каза още Божинов. По думите му в момента се правят сондажи, които нямат нищо общо с техническия проект и те се правят по стара практика - един геоложки сондаж – една процедура, а ако се правят в една процедура, ще се спестят десетки милиона лева.

Георги Божинов призова енергийния министър да отвори баланса на „Булгартрансгаз”, тъй като 250 милиона нормални куб. метра газ са останали от природното находище при превръщането му в подземно хранилище и те би трябвало да присъстват в баланса на дружеството. По думите му ако там пише, че започват да нагнетяват газ от нула, ще стане ясно с какви хора си има работа министърът.

„Активи на едно дружество, които не са включени в баланса, обикновено са предвидени за крадене. Това показва много ясно и техническият проект на чешката фирма, която определи тези загуби като техногенни, което е другото име на нелицеприятната дума кражба”, допълни Божинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5200 |25.05.2015 Цв. Кънчев: В Гърмен разстреляха циганка. Защо мълчат? . 11| 4129 |19.05.2015 Ексминистър Дянков ще съветва Сириза за корупцията . 7| 4622 |15.05.2015 Янков: Руските и немските туристи ще са по-малко през лятото . 2| 4214 |13.05.2015 Кр. Янков: Македония да вземе пример от българския модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads