Реклама / Ads
7| 4643 |15.05.2015 НОВИНИ

Янков: Руските и немските туристи ще са по-малко през лятото

.
Красимир Янков
„Какви мерки ще предприеме Министерството на туризма за компенсиране на намаления брой туристи от руския и немския пазар?“. С този въпрос се обърна към министър Николина Ангелкова народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в рамките на днешния парламентарен контрол.
 
Депутатът се позова на медийни изявления на министър Ангелкова, според които предстои тежък и труден туристически сезон, поради очаквания рязък спад на руски туристи у нас във връзка с утежнената международна политическа обстановка.

По думите му от бранша очакват през лятото намаление на туристите от Русия с около 25-30 % в сравнение с предходната година.
„Същевременно от разговори с експерти от туристическия сектор става ясно, че „Томас Кук” - един от най-големите  туроператори е с 25% по-малко резервации в сравнение с миналата година. Другите големи туроператори са на миналогодишно ниво или 5-7 % повече“, посочи Янков.


„Провела съм няколко срещи с представители на „Томас Кук“, в това число с изпълнителния директор, търговския директор и с главния мениджър на договорите за България. Срещите бяха конструктивни, като намаление в броя на резервациите не е дискутирано“, отговори министър Ангелкова. Тя допълни, че по отношение на руските туристи българската държава  прави всичко възможно да редуцира оптимално евентуалния процентен спад.

„От разговорите, които имах с бранша, разбрах, че големите немски туроператори са направили предложения за съвместни акции за компенсиране на намаленията на Централно-европейския пазар, по-точно Германия, Чехия, Полша, Унгария, Австрия, но за съжаление Вие сте ги отказали. Става въпрос за допълнителна реклама и презентации на възможностите за туризъм, които предлага нашата страна“, репликира Красимир Янков. Той допълни, че според представители на туристическия бранш  не са правени никакви допълнителни  акции на руския пазар, освен стандартните от минали години. Също така, нищо не е предприето и в съседните страни – Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Мнението на бранша е, че в тази кризисна година нашето Министерство на туризма не е предприело нищо по-различно от предните години, за разлика  от нашите конкуренти - Турция, Гърция, Испания и Египет, които направиха специални акции с големите немски туроператори и съответните руски туроператори, за да стимулират продажбите за техните дестинации.

„От отговора Ви разбирам, че сте се срещали с най-големия туроператор в Европа „Томас Кук“  и Вие казвате, че  не сте разговаряли за брой туристи, които те очакват. За какво се срещате? В същото време знаете проблема на тези, които са в сектора – броят на туристите.  За всички става ясно - Вие не можете да управлявате! Структурира се Министерство на туризма, толкова чакано от хората, а Вие  нямате капацитет! Повтаря се всичко онова, правено в предходни години, нищо ново за този сектор, който е изключително важен за българската икономика“, категоричен бе Красимир Янков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4229 |13.05.2015 Кр. Янков: Македония да вземе пример от българския модел . 19| 4894 |09.05.2015 Кр. Янков: Правят опити да заличат историческата ни памет . 38| 6450 |22.04.2015 Обама: Руските ракети не са преграда за Вашингтон . 6| 5922 |16.04.2015 Обрат! Руските туристи напират за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads