Реклама / Ads
6| 6197 |02.12.2013 НОВИНИ

Янукович като Ленин: По-добре лош мир, отколкото добра война

.
Украинският президент Виктор Янукович призова днес протестите да бъдат само и единствено мирни и се обърна към протестиращите и полицията с призив да спазват законите, цитирано от Ройтерс. "По-добре лош мир, отколкото добра война", каза той, цитирайки в телевизионно интервю Ленин от началото на миналия век. Това бе първият коментар на президента за масовите вълнения през уикенда и след резкия завой, който Янукович направи от Европа към Русия.
 

"Всеки трябва да спазва законите в нашата държава", каза още той.

Премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че политическата опозиция си прави илюзия, като си мисли, че може да преобърне установения ред. Азаров заяви, че началникът на столичната полиция Валерий Коряк е уволнен заради силовото разпръсване на проевропейския протест на 30 ноември, предаде Интерфакс. „След събитията от петък срещу събота началникът на полицията е уволнен, а със всички сътрудници бе проведена усилена разяснителна дейност", посочи той по време на среща с чужди посланици в Киев.
Украинският премиер заяви, че ситуацията, създала се около акциите на протеста в Киев, има признаци на държавен преврат, предаде ИТАР-ТАСС. "Това има всички признаци на държавен преврат. това е много сериозна работа. ние проявяваме търпение, но бихме искали и нашите партньори да не мислят, че всичко е позволено", подчерта Азаров на среща с посланици от ЕС, Канада и САЩ. Азаров съобщи, че в Украйна се блокират сгради на държавните учреждения, че държавните служители не могат да отидат на работа, не могат да изпълняват основните си функции и това ще повлияе на изплащането на заплати и пенсии. По този повод той помоли чуждите посланици да призоват украинската опозиция да демонстрира мирно без използване на сила. "Повярвайте, те ще се вслушат в думите ви", това ще има много голям принос, каза той.

Премиерът каза също, че ситуацията с масовите протестни действия в Киев е станала неуправляема, че правителството, без да снема вината от правоохранителните органи, смята, че политиците, присъединили се към протестите, рязко са радикализирали обстановката. Масовите акции придобиха неуправляем характер, а по-точно - управляем от страна на определени политически сили. Ние знаем кой стои зад провокациите. Ще дойде време тези хора да бъдат наказани, каза Азаров. Знаем, че опозицията подготвя план за завземане на Върховната рада (парламента), заяви премиерът. Как мислите, можем ли да се отнесем към това с безразличие? Разбира се че не. Нали не мислите, че не разполагаме със средства да въведем ред. За 10 минути входът към Министерски съвет може да бъде разчистен. Ние обаче не предприемаме това, въздържаме се от употреба на сила, подчерта Азаров.

Украинското правителство иска опозицията да деблокира сградите на държавни учреждения, за да се възобнови нормалната им работа, каза министър-председателят. Участници в протестните акции, организирани от опозиционните партии "Баткившчина", УДАР и "Свобода" превзеха сградата на столичното кметство, Дома на профсъюзите и блокираха работата на правителството, припомня ИТАР-ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 111| 9209 |02.12.2013 Иван Бакалов към студентите: Държите се като комсомолци . 41| 7654 |30.11.2013 Цветанов: Като махмурлук след голямо опиянение е ситуацията с мен . 103| 5846 |29.11.2013 Атанасова към Манолова: Държите се като влечуги в терариум . 23| 5161 |28.11.2013 Сидеров подхвана Плевнелиев за нарушенията му като министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads