Реклама / Ads
9| 4112 |24.03.2020 НОВИНИ

Явор Божанков: Безконтролна власт е като пръчка динамит в ръцете на маймуна

.
Явор Божанков и Десислава Атанасова
Доверието между властта и гражданите е загубено и то не може да бъде възстановено за един ден. Когато хората чуят, че тази власт, която е правила толкова много грешки по отношение на журналисти, граждани и бизнес, правила е толкова много скандали, и сега иска безконтролна власт, първото, което идва в тяхното съзнание е, че това е като да дадеш пръчка динамит в ръцете на маймуна.
 

Това заяви пред бТВ депутатът от БСП Явор Божанков, който заедно с народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова коментираха новия закон за извънредните мерки и ветото на президента Румен Радев.

 

По думите на Божанков проблемът с фалшивите новини е такъв от много години и управляващите се опитват да направят реформи, които са отлагани с години и в момента нямат експертен капацитет.

 

„Нашата парламентарна група подкрепи текста за спекулата, предложен от БСП, за да има консенсус и да покажем, че сме солидарни с народа. По отношение на свободата на словото искам ясно да подчертая, че в никакъв случай и никой с текстове в Наказателния кодекс не забранява свободата на словото в България.“,  заяви Атанасова.

 

Според нея ако те не спрат спрат разпространението на фалшивите новини, ще продължава насаждането на паника сред обществото. „В тази насока задължително трябва да се вземат постоянни мерки“, заяви категорично депутатът от ГЕРБ. Тя уточни, че наказателна отговорност ще се търси единствено от тези, които разпространяват невярна информация относно заразните болести в условията на извънредно положение.

 

Атанасова добави още, че мерки за преодоляване на кризата с COVID-19 са предложени както по отношение на бизнеса, така и по отношение на обикновените хора и категорично заяви, че тези мерки ще проработят.

 

Атанасова заяви още: „Тази опозиционност, която демонстрират социалистите в момента, не допринася с нищо хората да имат доверие в парламента.

 

„Ние сме единни по отношение на мерките против заразата, но не и по отношение на мерките за последващата икономическа криза. Тук е и тактическата грешка на този закон – той смесва спешни мерки против епидемията с мерки, които могат да бъдат прецизирани и отложени. Тук управляващите грешат.“, каза Явор Божанков.

 

Според него президентът се е намесил много адекватно в ситуацията като е наложил вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. По отношение на текста, засягащ спекулата,  Божанков допусна, че е имало грешка в базата на изчисление, но не и в принципа. „Българските граждани не могат и не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара“, катеогричен бе той.

 

„По отношение на икономиката, управляващите, за съжаление, са в ступор. Държавата в момента не помага нито на гражданите, нито на бизнеса – прехвърля цялата отговорност върху тях и истината е, че изтърваваме важен момент. В икономиката, ако не помогнем на определени сектори, на най-уязвимите, на работниците, после това ще ни струва скъпо. Има производства, които са жизнеспособни и ще фалират и ако сега не се спасят с малко средства, утре ще се наложи да се спасяват с много средства или изобщо няма да могат да бъдат спасени“, каза още депутатът от левицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4227 |13.02.2020 Явор Бахаров се изправя пред съда . 5| 4965 |10.02.2020 Явор Бахаров може да отнесе глоба и до 5 години затвор . 7| 4993 |09.02.2020 Явор Бахаров: Съжалявам, че притесних близките си . 6| 5290 |08.02.2020 Задържаха Явор Бахаров, карал пиян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads