Реклама / Ads
11| 10258 |08.05.2021 НОВИНИ

Явор Божанков: Комисията за ревизия на Борисов беше системно саботирана от ГЕРБ

.
Явор Божанков
В този парламент единствени от БСП изпълнихме предизборните си ангажименти и не изневерихме на принципите си.
 

"Преизчисляването на пенсиите не е въпрос, който го поставяме сега, а е текст, върху който сме работили много. В този смисъл той е перфектен от юридическа гледна точка. И Конституцията е пределно ясна - законите се приемат на две четения, по изключение, обаче, това може да стане в едно заседание. Нямаше никаква пречка да се направи това. Явно другите парламентарни групи, обаче, подкрепиха нашето предложение с ясно съзнание, че няма време законът да мине на второ четене. Решиха хем да зарадват възрастните хора в България на първо четене, но когато това щеше да стане реалност, те оттеглиха тази подкрепа и това се видя от всички."

Това каза народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков пред БНТ.

 

Той подчерта, че БСП е последователна по този въпрос, защото в целия предходен 44-и парламент е предлагала това преизчисляване и не е отстъпвала от него.

"Трябва да покажем на избирателите, че сме последователни", очерта Божанков пътя на БСП към увеличаването на резултата си на следващите избори.

"Сега имахме шанс, макар и в краткия живот на това Народно събрание, да покажем, че, първо - защитаваме интересите на нашите избиратели, защото единствени изпълнихме нашите предизборни ангажименти, и второ - във всяко едно гласуване не сме изневерили на принципите си. Това показва, че сме последователни. Не работим с ГЕРБ и ДПС. Искахме да направим анти-ГЕРБ мнозинство или най-малкото - един кратък парламент с една година живот и няколко приоритета - съдебна реформа, актуализация на бюджета, обезщетения за пострадалите бизнес и домакинства. Уви, не получихме протегната ръка от другата страна, макар че нашата подкрепа я дадохме", коментира депутатът от левицата.

По неговите думи с връщането на мандата за съставяне на правителство БСП е постъпила по най-отговорния начин.

 

"Първо - съзнавайки, че сме трета сила и около нас не можем да съберем подкрепа, но можем да дадем тази подкрепа. И ние дадохме тази подкрепа на втория, който събра надеждите за промяна в България на тези избори. Направихме го без да искаме насреща министерства и постове, а единствено под условие за разграждане на модела на ГЕРБ и ДПС. Тази подкрепа не беше оползотворена от вторите и съответно изпадаме в ситуация, в която нямаме с кого да разговаряме за мнозинство", обясни Божанков.

 

Явор Божанков коментира и дейността на парламентарната комисия за ревизия на управление на Борисов. Според него тази комисия, както и целият 45-и парламент, е била системно саботирана от ГЕРБ. Като пример за това той посочи техните предложения за мажоритарен вот и старото им предложение за нова конституция, които, според него, целят дестабилизация на държавата и закрепването им на власт.

 

"Тази комисия е нагледен пример за това - ГЕРБ на два пъти провалят нейното заседание. Ако човекът, който говори, бил той прав или не, изнася такива факти, той трябва да бъде изслушан. Три основни направления имаше в неговото изказване - от едната страна - как насилствено се превзема бизнес. От другата страна, как се "напомпват" дружества и след това се източват пенсионни фондове. И от трета страна - за връзки политика-бизнес, и то с особено големи суми. Човекът също не е случаен - той има бизнес за над 70 млн. годишен оборот. А двамата, които бяха изслушвани днес в комисията, всъщност спореха кой е по-близък до Борисов, кой ритал мач с него, кой бил заплашван с прокурор или нещо друго. Причината този скандал да е в тази комисия е неучастието на държавното обвинение. Защото е известен факт, че главният прокурор Гешев е алергичен към теми, в които са замесени Борисов и Пеевски, а именно те са някои от главните действащи лица в тези разкази", каза още Явор Божанков по темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5640 |05.05.2021 Манолова за скандала в Комисията: От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че ги е страх . 74| 33400 |05.05.2021 Бизнесмен пред Комисията по ревизия: Мата Хари е плеймейтка. Снимала чекмеджето срещу 5000 лв. /видео/ . 10| 3721 |03.05.2021 Еврокомисията предлага облекчаване на ограниченията за пътуване . 8| 3451 |01.05.2021 Димитър Димитров, ЦИК: Няма време! Президентът Радев бързо да назначава нов състав на Комисията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads