Реклама / Ads
3| 5332 |11.12.2013 НОВИНИ

Явор Гечев: България няма да загуби от еврофондовете

.
Явор Гечев
Министерството на земеделието и ръководството на държавен фонд “Земеделие” увериха, че в края на годината България няма да загуби евросредства по Програмата за развитие на селските райони.
 

Въпреки огромното изоставане в усвояването през тази година зам.-министър Явор Гечев, отговорен за програмата, и цялото ръководство на фонда обясниха на специална пресконференция, че правят всичко възможно да спасят всеки лев. Оставиха си обаче и вратичка за извинение, ако все пак не успеят, пише в. Труд. И спасението на парите, и евентуалното оправдание за загубата им се крият в общините.

По думите на управляващите програмата доскоро е имало риск от загуба на 250-270 млн. евро. Те трябва да бъдат платени до края на годината, за да не бъдат загубени. 150 млн. евро от тази сума са за т.нар. агроекологични плащания, които по уверенията на министерството ще бъдат разплатени в срок. От останалата сума 26 млн. евро са за проекти на частни стопани. Остават около 94 млн. евро, за чието усвояване се разчита на общините.

Преди време министерството реши да подпише спешно договори с местните власти по програмата за читалища, църкви, културни домове, пречиствателни станции. Веднага след това на кметствата ще бъдат преведени 50% от сумите по проектите и те ще се броят за усвоени.

За да се изпълни планът, трябва да се подпишат договори за над 370 млн. лв. Досега факт са споразумения за общо около 163 млн. лв. с 59 общини. До края на седмицата щели да се подпишат и останалите. За да се спасят европарите, до края на годината общините трябва да поискат да им бъдат платени авансово 50% от отпуснатите суми, но до момента няма нито едно такова искане, защото трябва решение на общинския съвет.

Министерството и фондът не прогнозираха колко общини ще успеят да подадат искания до края на годината. Обясниха обаче,че имало информация, че кметове на ГЕРБ са притискани от партията си да не подават заявки тази година. Твърдението не беше подкрепено с факти.

Повечето кметове, които вече са подписали спешните договори, са от ДПС и БСП. Проектите на общини на ГЕРБ са за около 25 млн. лв., което означава, че авансите по тях може да са 12,5 млн. лв. Не е ясно какво ще е политическото разпределение на общините в новия пакет договори, които трябва да са факт до края на седмицата.

Дори и всички кметове да подадат исканията за плащане до края на годината, пак има риск част от парите да бъдат загубени. Причината е, че ЕК може да не одобри плащанията. Дали това ще се случи, ще стане ясно през февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10056 |11.12.2013 Ердоган: „България, Босна и Македония са турска територия” . 44| 85032 |11.12.2013 Трета република в Русия поиска да се казва България . 67| 7970 |11.12.2013 Румен Гечев: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания . 31| 5934 |09.12.2013 Експерти: Ситуацията в България не се е влошила, винаги си е била такава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads