Реклама / Ads
6| 7415 |12.02.2016 НОВИНИ

Явор Колев: Бивш полицай е задържан за разпространение на детско порно

.
Бивш полицай е задържан за разпространение на детско порно. Това каза Явор Колев от ГДБОП.
 

Ето какво още сподели той: Задържаният  е от един малък град. Само 10 на сто от групите печелят от това. Останалите удовлетворяват зависимостите си. Тези хора на пръв поглед изглеждат нормални. Имат нормален живот и семейства. Хора са като нас, допълни той.

 

Относно  хакерските атаки на сайтовете  на държавни институции той обясни: Такива инциденти се случват много отдавна. Тези сайтове на държавните институции са създадени преди повече от 10 години по европейски проекти и фирмите, които са ги обслужвали, отдавна са изтекли договорите им. Сайтовете се поддържат от  пиар  отделите. Самата сигурност на сайта не е осигурена.

 

Информационните системи на институциите са добре защитени. Щетата е не кражбата на информация, а имиджов  ефект. Правителството възложи да се създаде национална стратегия по киберсигурност. Скоро ще бъде обърнато внимание на информационна сигурност. Наши хакери сме задържали преди години, те атакуваха сайтовете  на ФБР  и НАСА.

 

Това, което се случи е престъпление. Имаме насоки за извършителите. Няма да коментирам повече информация. Нека прокуратурата да разреши задържане. Наказанията са много ниски-глоби от 1000 до 3000 лева и няколко месеца затвор . Има осъдени по тези текстове. Дано НК  да бъде осъвременен, защото всяко  престъпление се извършва чрез информационните системи.

 

При атаките през последните дни има извършени технически действия, които не са разрешени. Кибер  престъпленията са трансгранични. От домашния компютър  можеш да използваш ресурс  в няколко държави. Можем да изискваме информация от наши колеги в чужбина. Действано е  от България, но са използвани сървъри в чужбина. В моя отдел  постоянно работи агент на ФРБ.  Профилът на  хакера е под 20 години. Тези групи са ученици. Изпробват знанията си върху сайта на институциите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |10.02.2016 Осъдиха бившия кмет на Куклен на пробация . 4| 4371 |26.01.2016 Бившият кмет на Стрелча остава в ареста . 4| 4869 |26.01.2016 Само във Фрог: Бивши министри за смяната на шефа на отбраната . 27| 6631 |24.01.2016 Бивш шеф на ЦРУ: Трябва да върнем Сноудън в САЩ и да го екзекутираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads