Реклама / Ads
24| 5561 |07.11.2013 НОВИНИ

Явор Куюмджиев: "Южен поток" прави България енергийно независима

.
Проектът „Южен поток” не е българо – руски, а руско – европейски. Той е стартиран от италианското правителство на Силвио Берлускони, който е един от най – десните политици.Това каза в ефира на радио К2 Явор Куюмджиев.
 

Има сили в България, които от години работят срещу това България да бъде независима енергийно. Тези сили ще действат за това, страната ни да няма никакви енергийни проекти на своята територия, които да носят доходи, каза още той.

Нашата цел е била този газопровод да мине през страната ни, за да можем да се възползваме от няколко важни изгоди, смята депутатът от БСП. Ако един проект, който е важен за целия ЕС, минава през страната ни, това увеличава нашата национална сигурност. От друга страна ще се създадат няколко хиляди работни места по време на строежа и още толкова по време на експлоатацията му, анализира ситуацията Куюмджиев.

Той посочи, че в българската икономика ще бъдат инвестирани около три и половина милиарда евро, които ще доведат до икономически ръст и намаляване на безработицата. Ще има и печалби за БЕХ, който е собственост на държавата. Освен това с „Южен поток” цената на газа за български потребители ще намалее.

Явор Куюмджиев заяви, че собственик на газопровода на българска територия е компания, наречена „Южен поток България” АД. Половината от нея е собственост на БЕХ, а другата половина на „Газпром”.

Тази компания ще обяви в скоро време няколко търга едновременно и затова ще вземе заем за 70 % от необходимите условно казано три и половина милиарда евро за строежа на газопровода. „Южен поток България” АД след това ще бъде оператор на газопровода и ще събира транзитните такси от този, който ще транспортира газ по него, каза още социалистът.

Останалите 30 % ще бъдат платени от акционерите, съответно по 600 милиона евро. Това е рискът, който поема предприятието БЕХ, а не държавата или гражданите. Тези 600 милиона се взимат на заем от БЕХ от „Газпром” при 4,25 % лихва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6274 |31.10.2013 Министър Стойнев: Подписите за "Южен поток" ни спестиха 3 млрд.лв. . 18| 5787 |31.10.2013 Дадоха символичен старт на "Южен поток" . 12| 5766 |24.10.2013 Явор Нотев от "Атака": Впечатли ме заканата на ДПС към партньоирите за мораториума . 36| 6184 |20.09.2013 Куюмджиев: Проблемът с АЕЦ „Белене” идва от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads