Реклама / Ads
7| 5198 |06.03.2014 НОВИНИ

Явор Куюмджиев обеща: ДКЕВР няма да вдига тока

.
Явор Куюмджиева Източник: Булфото
Основният аргумент на дружествата, че няма да могат да правят инвестиции и че държавата не им позволява да поддържат мрежата и това би довело до спиране или нарушено подаване на електроенергия, са крайно несъстоятелни, защото никой не ги спира да инвестират собствени или заемни средства или да си направят разумен бизнес план, в който да си възвърнат инвестициите от подобряване на качеството на мрежите, привличане на нови клиенти и намаляване на загубите. Това заяви Явор Куюмджиев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по енергетика в НС пред журналисти в парламента.
 

 

Според него тези дружества до сега са разглеждани като златната кокошка, „на която да не падне перце от перушината”, и са правени всякакви отстъпки в полза на тях и за сметка и в ущърб на потребителите в България. „Ние ще се противопоставим на тези искания и ще настояваме ДКЕВР да не приема техните искания”, категоричен е той. По неговите думи техният бизнес до сега е бил с огромна норма на възвращаемост.

 

Куюмджиев припомни, че през първите 5 години след приватизационните договори, подписани от правителството на Симеон Сакскобургготски, е било гарантирано 16% годишна възвращаемост. „Тези договори приключиха своето действие през 2009 г., след което се намали тази норма на възвращаемост до 12%, а обичайната за ЕС е между 6% и 8%. От 1 август с промените в закона дадохме възможност ДКЕВР да регулира тази норма и в момента тя е 7,5%, което пак е много”, обясни депутатът.

 

Явор Куюмджиев каза още, че начинът, по който са извършвани съответните инвестиции, е бил много странен. „Те идват и казват: Следващата година на нас ни трябват 100 единици приходи, в които влизат поддръжка, инвестиции, заплати, плюс въпросните 8% от миналата година гарантирана печалба. Т.е. те инвестират само това, което задължително ще им бъде върнато в рамките на следващата календарна година. Няма друг такъв бизнес в света. Все едно да си ремонтирате колата и да искате държавата да ви върне парите”, каза той. Народният представител обясни, че идеята е дружествата да влязат в една нормална за Европа среда, да инвестират собствени средства и да развиват мрежата не само за средства на държавата и на българските потребители.

 

„ДКЕВР е независим орган, които ще вземе своето независимо решение, но няма да бъде в посока увеличаване цената на тока, защото няма предпоставки за това”, заключи Явор Куюмджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5377 |06.03.2014 Я. Куюмджиев: Исканията за увеличение на тока са нереални и несериозни . 12| 5196 |22.01.2014 Явор Нотев за вкупом дадените имунитети: Не е цирк, а акт . 9| 5675 |22.01.2014 Явор Гечев: Името ми в тефтерчето на цар Киро? Смешка! . 49| 5512 |15.01.2014 Станишев цитира библията и обеща: Ще бъде по-трудно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads