Реклама / Ads
1| 5539 |28.06.2011 НОВИНИ

Идва нов хепатит Е, води до депресия

.
Дойде нов вирус. Това е хепатит Е, който не е бил познат като отделна болест до 1980 г. Заразяването става чрез водата.
 

Случаите на нов вид хепатит Е зачестяват в България през последните два месеца, съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във ВМА. Заразата се хваща като хепатит А, по-познат като болест на мръсните ръце. Може да се предаде и чрез вода. Новият вид хепатит, който е изолиран като отделна болест през 80-те години на миналия век, започва като грип - с болки в мускулите и потъмняване на урината. Стига се до пожълтяване на очите и тежко възпаление на черния дроб. Различното е, че хепатит Е води и до депресия.

Три типа инфекции дебнат в горещите дни. Това е болестта на мръсните ръце, инфекциите, предаваните чрез храна и чрез вода. Всички те атакуват различни възрастови групи, но последната засяга всички. Защото чрез вода могат да се заразят както бебетата, така и представители на третата възраст.

В момента храненето в курортите крие доста рискове. Става дума за дюнерите, палачинките и сандвичите с майонеза, които веднага грабват окото ни, но жега от 30°примерно е рай за развитието на бактерии в тях. Опасности носят и супите - ако ги сварим в 9 ч сутринта и оставим течността 2 часа на стайна температура, то в 11 ч тя ще гъмжи от салмонели. След като извадите съхраняваната в хладилника храна, добре е да се кипне преди употреба. По този начин, ако в нея има развили се бактерии, топлината ще ги унищожи и ястието ще е безопасно. В горещото време никой не иска да яде топла храна, но още по-неприятно е да се стигне до чревно разстройство.

Дойде нов вирус. Това е хепатит Е, който не е бил познат като отделна болест до 1980 г. Случаите на непопулярното заболяване, атакуващо с болки в мускулите, депресия и пожълтяване на очите, зачестяват в последните 2 месеца. Това съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев от ВМА.

Заразяването с хепатит Е става чрез водата. “Слава богу, болестта не е злокачествена! Протича като хепатит А, по-познат като болестта на мръсните ръце, който също може да се предаде чрез вода”, обясни доцентът. Десетките ремонти на водопроводи, които всекидневно се правят например в София, създават благоприятни условия за разпространението на заразата. “Постоянно в новините съобщават къде в столицата ще останат на сухо. Това много ме притеснява, защото водата пренася опасни заболявания. Някои от тях са познати на колегите, но има и такива, които не са добре известни”, напомни доц. Плочев. Заради изброените обстоятелства, липсата на опит и на диагностични средства болести като хепатит Е могат да останат неоткрити. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4884 |10.01.2011 Ст. Константинов: София няма да пламне от хепатит А . 1| 4986 |07.01.2011 Подозират „Марица-Изток” за епидемията от хепатит . 3| 4898 |06.01.2011 Свършиха ваксините срещу хепатит А . 5| 5086 |06.01.2011 Правели се опити за паника с хепатита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads