Реклама / Ads
0| 5133 |10.02.2010 НОВИНИ

Идват дъждове, ситуацията - критична

.
Днес се очаква да завалят дъждове, които предвид натрупалият се вече сняг могат да създаде сериозни проблеми в някои райони, а ситуацията там - да стане и критична.
 

Очакванията на синоптиците са валежите да бъдат между 10 и 30 л/кв.м., на места и повече - 40-50 литра.

От екоминистерството предупредиха още вчера, 9 февруари, общините и областните управители да предприемат необходимите действия, за да предотвратят наводнения по поречията на реките главно в Дунавската равнина, по Черноморието и в Южна България.

Във връзка с това Гражданска защита предупреждава жеивеещите в района на реките Арда, Тунджа и Марица, Върбица да не се приближават до коритата.

До момента с 50 до 90 сантиметра са се повишили нивата на реките Тунджа,
Айтоска и Ропотамо при село Веселие. Нивото на язовир Тича е леко повишено. Ако обемът достигне 260 млн. кубически метра, от екоминистерството са разпоредили да започне изпускане.

Според синоптиците преливане на водоемите може да се очаква на 10 срещу 11 февруари.

Вече има залети участъци в покрайнините на Елхово по посока село Тънково, наводнени са стопански постройки. С близо метър се е повишило нивото на река Тунджа в района.

Нивата на реките в Североизточна България и край морето ще се повишат още. Високи води се очакват и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по река Върбица.
От Централното диспечерско управление увериха, че няма опасност язовирите от каскада „Арда" да прелеят.

В тях има достатъчно място за очакваните по-големи притоци вода: свободният обем в Кърджали е 80 милиона, в „Студен кладенец", вторият язовир от каскадата, свободният обем е 90 млн., ав третият, най-малкият язовир, „Ивайловград" е 26 милиона кубически метра.

Ако се наложи, ще бъдат спрени ТЕЦ-ове и каскадата се работи денонощно.
В бедствено положение заради снеговалежа от последните дни остават Разградските общини - Исперих и Самуил, както и Силистренската - Кайнарджа.

В Кайнарджанската община няма да има учебни занятия, а дали ще работят училищата в Главинишката община, ще бъде решено следобед.

След 15 ч. се очаква да бъде отменена и обявената вчера забрана за движение на товарните автомобили над 3,5 т по пътищата в Силистренска област.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4802 |25.01.2010 Г.Първанов: Ситуацията в Афганистан се влошава . 0| 4723 |14.05.2009 Faith No More твърдо идват за SPIRIT of Burgas . 11| 6883 |30.04.2009 МВФ: България е в тежък шок, идват фалити . 2| 5203 |28.01.2009 Сигнали за фермерско разцепление идват от Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads