Реклама / Ads
3| 3853 |11.11.2019 НОВИНИ

Йенс Столтенберг: НАТО запазва мощта си, ЕС да прави повече за отбраната

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
НАТО е в Полша и на Балканите, за да предотвратява конфликти, а не да води войни. Европейското единство не може да замени трансатлантическото, американското военно присъствие в Европа е най-висшата форма на солидарност със съюзниците, смята генералният секретар на НАТО.
 

НАТО запазва своята сила, а Северна Америка и Европа взети заедно днес правят повече, отколкото преди. Укрепихме съвместната отбрана и за първи път от много години подобрихме нашата командна структура.

 

САЩ увеличиха военното си присъствие в Европа, изпращат тук повече войници, инвестират повече и провеждат повече учения. А европейските партньори инвестират повече в своята сигурност. И това е така вече 5 поредни години, съобщи БГНЕС.

 

В НАТО винаги е имало разногласия, защото сме съюз, състоящ се от 29 демокрации. Има различия в позициите по търговските въпроси и в областта на климатичните промени, но спорове е имало и по-рано, например по време на Суецката криза през 1956 г. или войната в Ирак през 2003 г.

 

Силата на НАТО се състои в това, че сме способни да се справяме със съществуващите проблеми, а също така да се пазим и защитаваме. НАТО е единствената платформа, в рамките на която жителите на Северна Америка и европейците обсъждат въпроси свързани с отбраната. Почти винаги стигаме до общо мнение, но понякога нашите мнения се различават. В този случай е важно да продължим да обсъждаме спорните теми.

 

Редовно обсъждаме отношенията си с Русия, в които поставяме акцент върху възпирането и отбраната, но също така и върху диалога. Говорим всеки ден по тези стратегически въпроси.

 

Всички 29 партньори в НАТО твърдо се придържат към член 5 за колективната сигурност на Вашингтонския договор, в съответствие с който нападението срещу един член на Алианса е нападение срещу всички съюзници. Това не е само на хартия.

 

Последният американски танк бе изтеглен от Европа през 2013 г. през пристанището в Бремен. Но днес американците се завърнаха с цяла бригада, в чийто състав има стотици танкове. За мен няма по-силно изражение на съюзническата солидарност.

 

НАТО присъства в Полша, а също така и на Балканите. Искам да подчертая: правим това не за да водим война, а за да предотвратим конфликти. НАТО осигурява мира.

 

Хубаво е, че в ЕС все повече се занимават с въпроси на отбраната. 90 % от гражданите на Евросъюза живеят в страни, които са членки на НАТО. Бих желал европейското единство да укрепне още по-силно, но то не може да замени трансатлантическото единство.

 

Европейският съюз не е способен да защитава Европа и още повече няма да може да прави това, след като Великобритания го напусне, защото това е страната с най-големия военен бюджет в ЕС. След Брекзит 80 % от военните разходи на НАТО ще се падат на страни, които не са членове на Евросъюза.

 

Не става дума само за военни възможности, но и за география. Норвегия на север е също толкова важна за безопасността на Северния Атлантик, както и Турция на юг. А САЩ, Канада и в близко бъдеще Великобритания играят решаваща роля за осигуряването на европейската безопасност.

 

Именно днес трябва да научим уроците от историята. Обединението на Германия и Европа би било невъзможно без гаранциите за сигурност от САЩ и НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4989 |08.11.2019 Ангела Меркел: Не съм съгласна с диагнозата на Макрон за НАТО . 0| 3747 |05.11.2019 Йенс Столтенберг: Вратите на НАТО остават отворени за Украйна . 2| 3520 |29.10.2019 НАТО инвестира във военноморска база в Албания . 20| 4111 |28.10.2019 СДС призова подкрепилите арх. Игнатов да гласуват за Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads