Реклама / Ads
27| 4787 |06.03.2016 НОВИНИ

Игнатов: Символното не се пипа

.
Сергей Игнатов
Трябва да се съберем хора, заинтересовани от българското образование, и да кажем: Ето това е българският епос. Това е символното и то не се пипа, заяви по БНР бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов.
 
Според него, исторически достоверните неща трябва да се опишат и независимо от това кой е министър, от коя партия е и дали идват избори, да бъдат недосегаеми в българското образование. Добре е, че някои от глупостите, изречени за реформата в предучилищното и училищното образование, не бяха реализирани, коментира Игнатов.

Според него в образованието на децата до четвърти-пети клас трябва да присъства игрови елемент: В тяхната богата емоционалност нашето героично минало, героичните елементи могат да бъдат вплетени за разиграване, а след това, когато мисленето стане по-рационално, децата могат да учат и по-сложни факти.

 

Проф. Игнатов изрази оптимизъм, че заминаващите в чужбина млади българи ще се завръщат: Какво правят българите когато отидат в чужбина? Създават училища. Те са вече 205. Децата цяла седмица са ходили в местното училище, а след това отиват в българското, където работят учители без възнаграждение и може би там работят като чистачи или гледат възрастни хора.

 

Сергей Игнатов определи промените в закона за висшето образование като положителна стъпка за дисциплиниране на системата, но според него те няма да решат проблема, ако икономиката не поеме специалистите от приоритетните за държавата професионални направления, ако средата извън университетската ограда не ги поеме и не е привлекателна за тях като заплащане, условия за реализация и кариера.

 

Запитан за паралела, който прави между тяснонаучната си област - египтологията - и съвременната ситуация в България, проф. Игнатов обясни, че Египет е добър пример за просперитет чрез образование: От края на четвъртото хилядолетие до неговия залез в края на първото хилядолетие, човек може да направи кариера и да стане дясна ръка на фараона, ако е образован. Там образованието разрушава обсолютно всички прегради. Затова Египет е просъществувал толкова дълго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5052 |02.03.2016 Спипаха данъчна с 1000 евро рушвет . 0| 4563 |24.02.2016 Спипаха данъчна за корупция . 1| 4506 |09.02.2016 Спипаха софиянец, изнудвал жена, че ще качи нейни снимки в нета . 19| 6397 |06.02.2016 Опипаха репортерка в Кьолн на живо по телевизията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads