Реклама / Ads
7| 5654 |23.07.2010 НОВИНИ

Игнатов: Тревожна е пропастта между образованост и неграмотност

.
Серегий Игнатов
Трябва ясно да се разбере, че никога границата между образованост и неграмотност не е била толкова голяма както днес. Това заяви по бТВ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
 

Големият проблем е, че такъв човек няма достъп до нищо, когато е необразован, допълни Игнатов.

Когато един родител съзнателно отклонява детето си от системата на образованието, той извършва тежко престъпление, той съзнателно лишава детето си от всичко, което може да получи от този живот, обрича го на социални помощи, категоричен бе Игнатов.

Днес неграмотни са хора, които имат образование, но не могат да се адаптират. Затова се предвижда да има глоби за родителите, които не дават децата си на училище.

Задължително децата трябва да ходят на детска градина от 5-годишна възраст, дори границата в Европа е 3-годишна възраст. У нас в момента 84,7% от петгодишните деца ходят на детска градина, но има проблем с останалите 15%., коментира просветният министър.

Много е важно да има период от 2 години преди първи клас, за да може детето без стрес да влезе в училище, уточни министърът на образованието.

Обмисля се и това, да няма допир на децата, които са малки - 4,5, 6-годишни до 14-15 годишните.

По думите му , ако у нас образователните институции си изпълняват по-добре задълженията, МВР ще има доста по-малко работа.

В България 1408 лева е стандартът за издръжка на едно дете, уточни образователният министър.

При приемането на нов законопроект стандартът на всяко дете става над 1600 лева, той се поема от държавата.

В момента един ден струва 2 лева за всяко дете, като тази цена се определя по Закона за местните данъци и такси, допълни Игнатов.

Цялата политика на правителството е насочена към излизане от кризата, което означава, че безработицата ще намалява.

В София, Варна, Бургас и Пловдив имаме проблем, имаме голяма концентрация на деца, нямаме достатъчно детски градини. Затова колегите ще направят поправка и ще кажат, че адаптационният период на общината ще бъде 2 или повече години. В момента има над 9000 свободни места по детските градини. В малките населени места има сгради, лесно може да се организира процесът и да се отворят работни места. Когато Борисов беше кмет и сега Фандъкова като е кмет, вече има построени още 80 детски градини в София, каза още Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4830 |19.07.2010 Спипаха цигари между хрупкав чипс . 5| 5361 |25.06.2010 М. Димитров: 5 метра до пропастта и диагноза хронични дефицити . 2| 5390 |15.06.2010 С. Игнатов: Висшето образование е бизснес . 6| 5850 |14.06.2010 greshka68

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads