Реклама / Ads
4| 4829 |15.05.2010 НОВИНИ

Игнатов успокои: Матурите няма да се анулират

.
Няма опасност да се анулират матурите заради слуховете, че е изтекла информация за трите варианта, успокои просветният министър Сергей Игнатов.
 

Министерството на образованието и МВР разследват слуховете за предварително изтичане на информация за темите за държавните зрелостни изпити, съобщиха по-късно от МОН. Твърди се, че ценните данни са се търгували по 600 лева. Ако се установят конкретни факти, българското общество ще бъде своевременно информирано, заявяват от министерството.

Пред Дарик радио Сергей Игнатов каза, че се анализират сигналите за евентуално изтичане на информация за темата на матурата по български език и литература. Той добави, че е спокоен за сигурността на матурата, защото ако възможната тема е била обсъждана в интернет-форуми предишната вечер, това е щяло да стане известно. Министърът призова всеки, който има доказателства за изтичане на информация, да се обърне направо към него. Не можем да живеем управлявани от слухове, трябват конкретни данни, коментира още Игнатов. Той не изключи варианта, че това е насочено към него с цел да бъде злепоставен.

Министърът каза, че вътрешното министерство вчера направило компетентно разследване, че четирима души само са имали достъп до трите изпитни варианта и ако се открие нещо, ще има дисциплинарно производство и уволнения. „Ако темите се знаеха предварително и вървяха във форумите, нали вие, журналистите, щяхте да разберете за това още предния ден и сутринта да сигнализирате преди тегленето на варианта“, каза още просветният министър.

Игнатов обясни, че темите са пътували до останалите градове в страната на дискове, защитени с парола и че за да може някой хакер да разбие паролата, са нужни 3-4 дни. Той се пошегува, че ако някой клас получи само отлични оценки, ще бъде проверен. Игнатов добави, че според него дебатът да има или да няма матури трябва вече да е приключил. Матури трябва да има, с тази първа крачка децата получават първата си оценка за зрелост, каза още министърът. Матурата в страната е протекла нормално, само на няколко места са били анулирани писмени работи, но това било в обичайните граници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6408 |14.05.2010 Вазовата ода "Левски" се падна на матурите . 2| 4942 |13.05.2010 С. Игнатов: Съботинов има старческа логорея . 38| 5894 |12.05.2010 БАН поема към протести, С. Игнатов - не ми пука . 8| 4713 |11.05.2010 Игнатов нямал капацитет и знания за реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads