Реклама / Ads
5| 5647 |03.12.2009 НОВИНИ

Игнатов заложи на конкуренцията в новия закон

.
Сергей Игнатов
Не приемам презумцията, че ректорите и ректорските ръководства са престъпници. Не се страхувам, че скоро професорите ще са повече от студентите. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов по време на дискусия по проекта на Закон за развитие на академичния състав в България.
 

Пред участващите в дискусията социолози, политолози и анализатори, Игнатов обясни, че с приемането на закона, университетите и институтите на БАН и на Стопанската академия, ще бъдат поставени в една конкурентна среда. Той подчерта, че става дума за една цивилизационна промян и прекаленото обсъждане на проекта би било грешно разбиране на демокрацията.

Според образователния министър запазването на тристепенната структура - асистент, доцент и професор, и на двете научни степени - доктор и хабилитиран доктор, е проява на слабост. Самият той е готов на крайния вариант, в който има една научна степен и пет длъжности.

Доц. Бойчо Кокинов, директор на Централно и източно европейски център по когнитивнa наукa в НБУ отбеляза, че няма нужда в закона да се разписва изискване за владеене на компютърна грамотност и чужд език за придобиване на научната степен "доктор", както и че степента "хабилитиран доктор" е абсолютно излишна. Той предложи образователното министерство да направи външна международна оценка на ВУЗ-овете в България.

Според социолога доц. Андрей Райчев не трябва да има отделни звания, като "професор-изследовател" в научните структури.

По време на дискусията се появиха и съмнения, дали званието доцент е необходимо - твърдение, подкрепено и от самия доцент Лозанов. Той определи новия закон и неговото бъдещо приемане, като идването на 10-ти ноември в научната сфера.

Според политолога Евгений Дайнов, Висшата атестационна комисия трябва да отпадне, тъй като е средновековна организация, тип инквизиция, която притежава произволна и независима власт, но министерството трябва да убеди обществото, че след закриването на тази дискусия, „баджанаците“ няма да станат професори.

Той, както и политологът Огнян Минчев, подкрепят също максималното опростяване на структурата. Според Дайнов обаче, трябва да се добави след професорското звание и университета, където то е получено.

Мнозинството от изследователите и специалистите подкрепят така предложения закон, като според икономическия анализатор от „Отворено общество“ Георги Ангелов, чрез опростяването на системата, ще се даде път на младите хора, които не искат да чакат да навършат 50 години за да станат професори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5330 |02.12.2009 Любомир Христов е новия зам.кмет на София . 28| 5732 |24.11.2009 Близка до ДПС е новият шеф на СЕМ . 6| 4862 |16.11.2009 Ясни правила за регистрация в София ще иска новият кмет . 16| 5509 |07.11.2009 Николай Василев - новият лидер на НДСВ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads