Реклама / Ads
1| 4895 |26.10.2010 НОВИНИ

МЗ си играе на тука има - тука няма с болниците

.
Около 70 болници ще бъдат закрити, като повечето от тях са частни, няколко – общински. Това ще се наложи, защото те не изпълняват основните изискванията за минимален брой легла – 30.
 
Министерството на здравеопазването (МЗ) ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението беше взето малко след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщиха от МЗ.

След разговорите директори на болници съобщиха, че близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изисквания за минимален брой легла.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговаряли 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани, съобщиха от МЗ.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в следващите дни.
"Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги", каза д-р Константинов.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня, съобщиха от МЗ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6967 |10.09.2010 Доган бил несъстоятелен, играел си с чужди мъжки играчки . 8| 5613 |03.09.2010 Децата на посланик: “Тате, играеш ли в любовни сцени?” . 5| 5002 |21.07.2010 МВР играе "Всичко коз" в спец операция . 16| 4708 |26.04.2010 В. Сидеров: Трактора играе сериозен театър; от килията има трибуна по много медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads