Реклама / Ads
18| 6472 |28.08.2011 НОВИНИ

Икономията - майка на мизерията, заключиха експерти

.
Дянков пеел само за ограничаване на разходите, но така не можело, смятат синдикалисти.
 

Общите ни искания с КТ "Подкрепа" са  за 10% минимум увеличение на доходите, 290 лева минимална работна заплата, договаряне на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата или около нея, сериозен кръг от преговори с работодателите, каза по БНР вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. На 9 септември били поканени д-р Константин Тренчев и браншовите камари, за да се уточни има ли възможност за сходни позиции по отношение на исканията. Според Димитров само износът не може да ни извади от рецесията.

 

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че Дянков пеел само за ограничаване на разходите, но икономията била майка на мизерията. Цените на храните в България са основен пълнеж на потребителската кошница и за последната година са поскъпнали с около 33%. Нещо трябва да се направи в тази посока. Не съм голям оптимист, че с Дянков ще можем да направим нещо по темата, каза Манолов.

 

Идват избори и правителството като че ли ще е по-благосклонно към всякакви искания, каквито и да са те, отсъди Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Лошо било за икономиката ако работодателите започнат да се разхождат по улицата. Правителството ще е това, което ще отсее от всички предложения, които бяха направени критериите, които според правителството са обективни критерии и да се преброим.

 

Един от най-добрите начини за излизане от кризата е, когато правителство, синдикати и бизнес имат общи виждания, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. На базата на преговорите стигнахме до решението от 1 септември минималната работна заплата да се увеличи на 270 лева, а вдовишките добавки да скочат с 1/3. Нататък предстояло да се договарят окончателно минималните прагове по професии за браншове и отрасли, за да могат да се заложат в бюджета за следващата година. До 15 септември се надявам да се стигне до изчистването на общ механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да се заложи през следващата година, каза Младенов. Следващия месец ще се събере Тристранният съвет за сътрудничество. Той добави, че всеки месец оставали около 4000 работни места незаети. Това показвало, че може би те не са толкова привлекателни, но трябвало да има по-пригодна и квалифицираната работна ръка, която да се предоставя на бизнеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 12859 |17.08.2011 Майката: Съдбата наказа Георги . 16| 7080 |12.08.2011 Калина Крумова става сурогатна майка? . 16| 6976 |16.06.2011 Майка на загинало момиче: Не искам да се подписвам, искам си детето! . 3| 5072 |13.06.2011 Е. коли няма да ни коли; хигиена му е майката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads