Реклама / Ads
8| 4626 |20.01.2009 НОВИНИ

Икономиката ни губела към 500 млн. лв. на ден, твърдят икономисти

.
Газово-енергийната руско-украинска зависимост ще продължава да тегне над българската икономика, а цикълът на спряното кранче периодично ще се повтаря през година-две, прогнозира бургаски депутат.
 

 

От началото на годината до 15 януари само икономиката на Бургас е регистрирала около 12 млн. лв. загуби заради газовата криза според проучвания на депутата Румен Ангелов.

За този период Топлофикация Бургас е загубила 350 000 лв. 37 000 лв. са били необходими да се отстрани аварията на централния топлопровод, съобщава bszone.info. Кризата с доставките на природен газ принудиха «Трансвагон» да спре производството си. Предприятието е застрашено от неизпълнение на поръчките и съответно от плащане на солидни неустойки по международни договори, като например поръчката за изработване на 40 вагона за люксембургските железници, която още не е приключена.

За влошаването на икономическия климат допринасят и сериозните трудности на бургаското пристанище. В края на 2008 год. рязкото свиване на производството в Кремиковци намали печалбите, а вторият сериозен трус се очаква, ако производството в «Промет» Дебелт също спре. Предприятието е изцяло газифицирано и кризата със синьото гориво може да го парализира. Като резултат на това товарооборотът на порт Бургас ще регистрира ново намаление, защото в последните месеци той е силно зависим от импорта и експорта на металургичната компания. При спиране на производството в Дебелт работата в пристанището ще намалее с 60%.

Дървопреработващото предприятие «Кроношпан» бързо пренастрои производствените си мощности от газ на газьол, но заместителят е три пъти по-скъп, което съответно оскъпява продукцията в момент на свито потребление. Освен структуроопределящите предприятия за региона, загуби търпят малките и средните фирми, предприемачите, заетите в сферата на услугите, земеделците, животновъдите, семействата на хората, практически бургаската икономика «замръзва», т.е общите загуби са най-малко 12 млн. лв.

ikonomika1.jpg

Случващото с в Бургас и в цялата страна като следствие от газовата криза е добре дошло за управляващите, твърди депутатът Румен Ангелов. Според него правителството вече има извинение за сринатата родна икономика. Със спрените доставки на природен газ кабинетът на Сергей Станишев ще оправдае липсата на ръст през първото тримесечие, нарастването на безработицата, спадането на приходите в хазната, както и очакваното спиране на производства и съкращение на персонала. Сметките на някои анализатори за ценовите измерения на газовата криза, на мултиплицирания ефект от финансово икономическата криза и неусвояването на европейските фондове, плюс загубите на активи във фирмите показвали, че българската икономика губи по около 500 млн. лв. на ден. Ако това е така, за една година в тези условия ще изгубим 2,5 пъти брутния си вътрешен продукт!!!!

Това твърдение било малко вероятно, но все пак зад него стоели икономисти, коментира депутатът. Румен Ангелов прогнозира, че с това правителство и с това управление газово-енергийната руско-украинска зависимост ще продължава да тегне над българската икономика и през следващото десетилетие и периодично цикълът на спряното кранче ще се повтаря през година-две.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4574 |20.01.2009 Над библията на Линкълн се кълне Обама днес . 11| 4914 |20.01.2009 Барак Обама влиза днес в Белия дом официално . 58| 4849 |19.01.2009 Журналисти чакат пари от Гамизов, той пише нова конституция . 5| 16200 |19.01.2009 Българи теглят кредити с ниски лихви в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads