Реклама / Ads
5| 3936 |02.04.2019 НОВИНИ

Икономист: Необходим е нов икономически модел за България

.
Проф. Димитър Иванов
Целият свят се нуждае от нов икономически модел, а ние трябва да разберем в какво страната ни е добра. Трябва да се обърнем към сферите на научно-техническия прогрес.
 

Това каза в студиото на „Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов, който коментира темите за Брекзит и необходимостта от ново икономическо решение за България.

 

"Ние ликвидирахме нашата индустрия. Днес се оказва, че в Европа в този съюз, в който сме, не можеш да имаш положителен външнотърговски баланс без развита промишленост и енергетика. Оказва се, че всички страни в Европа преминават към специфична национална специализация на тяхното производство, за да могат да оживеят. Вървим към нов икономически модел с огромна необходимост. Ние не можем да оживеем с тази икономика, която имаме, не можем да оживеем с една индустрия от порядъка на 23% в общия дял на БВП“, смята още проф. Иванов.

 

Относно Брекзит проф. Иванов каза, че ситуацията показва една сериозна политическа криза и цели да покаже колко е трудно да се излезе от ЕС, ако някоя друга страна пожела.  Според него една от причините за това дълго решаване за начина на „развод” на Обединеното кралство с ЕС произтича от факта, че победата на референдума за Брекзит е била крехка – 52 на 48%.

 

Икономистът коментира, че планът на британския премиер Тереза Мей за твърд Брекзит, който спира свободното движение и затваря вратата за митническия съюз на Великобритания и ЕС, е най-добър. Но той не е възприет добре от депутатите. Според икономиста има три варианта, след като депутатите отхвърлиха миналата седмица 8-те индикативни планове, както и 4-те различни опции от тези на Мей.

 

Един от вариантите е излизане без сделка, разглежда се и вариант след три поредни негативни гласувания, правителството смята да постави за 4 път плана на Мей. Засега това се зачерква като опция, но има леко отстъпление в ЕС. И третият вариант е Лондон да стане част от митническия съюз, коментира проф. Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4088 |28.03.2019 Борисов говори на икономически форум в София . 1| 3927 |18.03.2019 Росен Желязков: Необходими са 4 млрд. лева за стратегическите жп проекти . 9| 3793 |05.03.2019 Теменужка Петкова: Има сериозен икономически интерес към изграждането на АЕЦ “Белене”. . 1| 4513 |04.03.2019 Медведев покани Радев на Международния икономически форум в Санкт Петербург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads