Реклама / Ads
10| 6941 |14.10.2020 НОВИНИ

Икономистът Пламен Данаилов: Кредитен рейтинг на държава се прави когато тя ще тегли нов заем

.
Пламен Данаилов
Кредитния рейтинг струва пари. Moody`s е компания, за чиито анализи се плаща. Този рейтинг се измерва, когато една страна иска да вземе нов кредитен дълг. Ако си спомняте страната ни увеличи скоро лимита си. Целта може да е нов заем. Няма как да не се запитаме заради това ли е поръчан този нов рейтинг. Една от възможностите е анонимния поръчител на рейтинга да очаква страната ни да издаде нови облигации.
 

Това заяви икономистът Пламен Данаилов в студиото на "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком. Той коментира поведението на премиера Борисов, който избра да обсъди с финансовия министър Кирил Ананиев темата за кредитния рейтинг на страната ни поседнали на пънчета в Родопите.


.
Снимка: Бойко Борисов чете за кредитния рейтинг на България

 

"Важният въпрос е какво означава повишения кредитен рейтинг и въобще има ли значение този рейтинг. Ако имаше такова значение защо инвеститорите избягват България. Само един пример – Гърция е с по-нисък кредитен рейтинг, с по-високи данъци, с по-висока цена на електричеството, но компанията Майкрософт избра съседката ни. Турция също е с по-нисък рейтинг, но Фолксваген ги избра за тяхната инвестиция. Сърбия и Румъния също с са с по-нисък кредитен рейтинг, но у тях чуждестранните инвестиции растат. Чуждестранните инвестиции са важни, защото вдигат нивото на образованието в страната и благосъстоянието й. В Румъния минималната заплата е 915 лв.", обясни икономистът.

 

"Ние не получихме обяснение защо се увеличи лимитът на заема, който може да вземе страната ни.", каза още Данаилов.

 

"Рейтинг не се яде. Това няма да доведе до повишаване на икономическте перспективи и благосъстоянието на нацията като цяло. Матриците, с които работят тези агенции не се отчитат нивата на корупция и начина на работа на институциите в държавите.", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11744 |20.09.2020 Икономистът Асен Василев: Най-вероятно ще спрат потоците от европрограмите . 23| 5042 |16.09.2020 Депутатите от ”Воля” с пламенна защита и тениски ”Аз съм Марешки” . 32| 13752 |03.09.2020 Пламен Данаилов пред Фрог: След като полицията преби без причина колега, той каза: „Махам се от тази страна“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads