Реклама / Ads
1| 4937 |02.02.2018 НОВИНИ

Илиян Тимчев: Бъдещето на общинските болници е част от бъдещето на всички болници

.
Илиян Тимчев Източник: БГНЕС
„В здравеопазването е хаос, а общински болници затварят врати. Решението за бъдещето на общинските болници е само част от големия въпрос – бъдещето на всички болници в страната“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Илиян Тимчев от парламентарната трибуна.
 

Според него протестът преди две седмици не е впечатлил управляващите и не е постигнал целите си.

 

„От БСП сме категорични, че държавата има лостове и възможности да помогне на общинските болници.  МЗ трябва спешно да се заеме с изготвянето на национална здравна карта“, каза още той.

 

Депутатът от левицата обясни, че общинските болници осигуряват лечение на над 2 млн. българи. „Някои от тях се намират в труднодостъпни и отдалечени региони, където заедно със спешните центрове са единствените източници на здравни грижи. Пациентите им често са здравно неосигурени и социално слаби.  Въпреки че има търсене на услугите, които общинските болници предлагат, много от тях са в изключително тежко финансово състояние и съществуването им е застрашено“, подчерта Тимчев.

 

Според него основната причина да се стигне до тук е проблемът с клиничните пътеки. „Цените на пътеките не са актуализирани от 2006 година. ГЕРБ управляват почти без прекъсване от 2009 година и от тогава нито един от 7-те министри, които се смениха на поста, не обърна внимание на този належащ въпрос. Сега, за да закрепят проблема, управляващите отново наливат пари, без да искат ясна стратегия за решаване“, коментира депутатът.

 

Като друга причина за състоянието на общинските болници, той посочи постоянното повишаване на медицинските стандарти. „Тъй като тези лечебни заведения не могат да покрият стандартите, се стига до орязване на клинични пътеки, по които преди това общинските болници са работили“, посочи народният представител. „И нещо, за което не се говори много, но е важно – чувството за несигурност на медицинския персонал в общинските болници. Преди въвеждането на всеки нов медицински стандарт, в болниците започва да се говори за преструктуриране – затваряне. Това кара много лекари и сестри да търсят работа в по-големи болници, където рискът от закриване е по-малък. Парадокс е да има липса на медицински кадри, а те да се страхуват за работата си“, коментира депутатът.

 

По време на дебата БСП поиска министърът на здравеопазването, в срок от 3 месеца, да предложи модел за финансиране на дейността на общинските болници, в съответствие на демографските особености и потребностите от болнична помощ на регионите ни. Както и стратегия за кадровото обезпечаване на общинските болници и мотивиране на медицинските специалисти, работещи в тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5702 |01.02.2018 Илиян Василев: Кога медиите ще видят слона в стаята? . 0| 4099 |22.01.2018 Решават бъдещето на общинските болници на нова среща . 0| 4738 |21.01.2018 Патриарх Неофит: Имаме консенсус за бъдещето на македонската църква . 6| 6711 |18.01.2018 Юнкер избра Кр.Вигенин от БСП да работи за бъдещето на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads