Реклама / Ads
5| 5708 |27.10.2017 НОВИНИ

Илиян Василев: Борисов сигурно пак ще умилостивява Москва и ще плащаме рекет за ”Белене”

.
Илиян Василев
Не е важно какво съдържа доклада на БАН за АЕЦ ”Белене”, а каква част от него ще избере да използва правителството. Напоследък се говори за модела Пакш - унгарската АЕЦ, и от хора, които изобщо нямат представа нито за модела, нито за надеждността на руските ангажименти за финансиране. Това написа във Фейсбук бившият посланик в Москва Илиян Василев.
 
В листа с чакащи от руския бюджет за финансиране са близо 42 реактора на обща стойност над 130 милиарда долара. Такива пари няма, няма и да има. Нито от руския бюджет, нито от Фонда за Национално Благосъстояние, нито от руските банки.
Накрая ще трябва унгарците сами да съ-финансират, т.е. реално да платят масрафа. И у нас ще се опитат да приложат схемата, формално уж руския бюджет ще дава парите - поне големия процент, но ще започнем първо с нашите - като в Унгария - 20% , с надежда, че Русия ще се оправи, приходите в бюджети ще нарастнат и други силно пожелателни и неизпълними прогнози. Надявам се, че Борисов за пореден път ще изиграе коронния си номер - да умилостивим Москва и проруските кръгове, да платим поредния рекет от няколко десетки или стотици милиони, за да придвижим загубите на още по-високо ниво. Санким един ден останат малко пари за дофинансиране.

Да припомним - Милко Ковачев пееше този блус, когато рестартираха при царското правителство, при похарчени един милиард долара. Само. Текстът беше едно към едно същия - да спасим този похарчен милиард като довършим проекта. Проект няма, но вече загубите са равнище три милиарда евро. И така идеята е да ги направим четири или пет милиарда, не да довършваме, като захраним ламята на корупцията и придвижим Обекта до следващата кота.

Има проявен интерес за закупуване на оборудването, но правителството отказва да формалириза процедурата по продажбата му или оформянето му като инвестиционен кредит при използването му в друга АЕЦ по света. Защото това действително ще погребе веднъж и завинаги Белене и мита за него.

Междувременно очаквайта поредната истерия за Армагедон в снабдяването с електроенергия. В статия добре са посочените - митовете, които ще се разиграят.
Очаквайте на 8 ноември - реакцията на колегите. Разбира се надежда, че БАН най-накрая ще предадат доклада, а правителството ще го направи публичен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4601 |27.10.2017 Хвалбата на Борисов и истината за върнатите в клас ученици . 4| 8838 |27.10.2017 Борисов уволнява в САЩ за наводнения, но не смее да пипне Цветанов и Николов . 2| 4223 |25.10.2017 Борисов: Създадена е бърза организация за преодоляване на бедствието . 8| 6645 |25.10.2017 Слави ”стреля” по политическата импотентност на Борисов и Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads