Реклама / Ads
0| 3700 |10.11.2016 НОВИНИ

Илияна Йотова: Българските граждани дадоха сигнал, че искат промяна

.
Илияна Йотова
Най-важната новина от първия тур на президентските изборите е, че хората искат промяна, искат друга политическа система и ние трябва да се съобразим с тяхната воля. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, в интервю за радио „Фокус”.
 

По думите й това става ясно, когато внимателно се вгледаме в резултатите и от активността на българските граждани в референдума – броят на гласовете, подадени за всички кандидати съответства на гласуването в допитването. „Това е може би най-силният сигнал, който българският народ даде през последните 27 години”, категорична бе Йотова.

 

„Хората се чувстват изоставени от политическите елити. По време на срещите ни те дори вече не говорят толкова за личните си проблеми – невероятната мизерия и бедност се виждат с просто око. Стандартът ни на живот е в пъти по-нисък от този в европейските страни, а претендираме да бъдем достойна държава в ЕС.  Връзката между хората долу и самоназовалите се политически елити горе, които решават съдбите им, е тотално скъсана. Ето, за това трябва да се поеме отговорност трябва. Всяка политическа партия, ако иска да намали тази дистанция  и да има живот напред, трябва да се вслуша в гласа на хората и да се промени”, каза Илияна Йотова, попитана за най-важния урок от срещите в предизборната кампания. Тя изрази увереност, че БСП с новото си ръководство ще се справи с тази задача. „Ние сме наясно какво трябва да се прави занапред”, увери кандидатът за вицепрезидент.

Тя коментира и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. „Трябва да се уважава избора на американските граждани. Нужно е да мине малко време, да се видят първите стъпки на новия президент. Той вече подаде ръка и към ЕС, и към американските граждани. Ако действително искаме да променяме политиката и света, проблемите трябва да бъдат сложени на масата и да бъдат решавани прозрачно. Това важи за всички. Знаете, че една от критиките на граждани и в Европа, и в САЩ, е, че институциите не работят достатъчно прозрачно. За да не се породят съмнения за договорки, трябва да има яснота”, посочи Йотова.

Договорки с политически партии и партийни централи в търсене на подкрепа за втори тур няма да прами, категорична бе тя. За разлика от ГЕРБ, чийто кандидат спечели най-много гласове от Турция, а лидерът на ДОСТ Лютви Местан се похвали, че това е благодарение на него. „Дано тези гласове да не са благодарение на г-н Ердоган, защото тогава нещата опират в съвсем друга посока, свързана с националната сигурност и суверенитета на държавата”, отбеляза Йотава. Тя бе категорична, че заедно с ген. Румен Радев ще продължат последователната си политика и отново ще се обърнат към българските граждани.  „Както досега, нашият разговор ще е с българите. На срещите ни идват хора с най-различни политически убеждения”, подчерта Йотова.

 

Тя изрази увереност, че ген. Радев ще бъде победител и във втория дебат с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. „Очевидно е, че г-жа Цачева вече е с няколко позиции назад, след като снощи премиерът Борисов призна, че издигането й е грешка. Това звучи смущаващо. Ако някой беше казал така за мен, едва ли щях да се чувствам много комфортно”, отбеляза Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3959 |09.11.2016 Илияна Йотова: Четирима реформаторски министри вършат черната работа на ГЕРБ . 0| 3711 |08.11.2016 Джани Питела: Ген. Радев и Илияна Йотова имат нашата пълна подкрепа и доверие . 1| 3759 |07.11.2016 Илияна Йотова: Освен ДПС и други ще ни подкрепят . 5| 4310 |06.11.2016 Илияна Йотова: Гласувах за доброто на България
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads