Реклама / Ads
0| 4021 |12.11.2018 НОВИНИ

Илияна Йотова: Не се бърка в джоба на българина само за 10 лева, от бюджет 2019 зависи дали ще има протести

.
Вицепрезидентът Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Държавата има възможности и може да регулира цените на горивата. Хората искат реално решение на проблемите. Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, предава Дарик.
 

„Хората искат реално решение на проблемите. Те искат да имат нормални цени на горивата, поне средноевропейки. Това зависи и от държавата, защото държавата може да има регулации.  От една страна е цената на петрола в международен мащаб, това добре го знаем, но от друга страна държавата може да подпомага и своите граждани. Това може да бъде национална политика, без да се счита за държавна помощ, за да не попадаме под ударите на Европейската комисия и без да се счита за нарушение на принципа за конкуренция. Държавата има такива възможности“, изтъкна вицепрезидентът.  

 

Дали протестите в момента ще доведат до криза както през 2013 г. зависи от това колко бързо и колко адекватно се взимат решения от страна на изпълнителната и законодателната власт, смята Йотова. По думите й, увеличението на данъка за по-старите автомобили е едно от многото за джоба на българина.

 

„Когато идвах насам чух министър Горанов, който каза, че въпреки протестите няма да се намали данъка върху старите коли и на „Гражданска отговорност“, защото видите ли от 6 до 10, както те са го изчислили за най-старите автомобили и двигателите, които отделят вредни емисии, това не бърка толкова в джоба на българина. Ако това е единствено повишение за джоба на българина сигурно няма да е такъв ефекта, но за съжаление то е едно от многото“. Така Йотова коментира изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че до две кутии цигари на година ще бъде увеличението на данъка за собствениците на стари автомобили.

 

„В следващите дни имаме второ четене на бюджета. За мен основният закон на държавата, най-важният след Конституцията, е това как ще изглежда бюджета ни за 2019 година. Ако там тези процеси са регулирани, мисля, че българските граждани могат да бъдат спокойни. Ако пак този бюджет е бюджет, който не залага нито промени, нито по някакъв начин се опитва да регулира неравенствата и бедността в България протести ще има“, беше категорична Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3858 |26.10.2018 Илияна Йотова: Мерките и политиките по демографския проблем не търпят отлагане . 0| 3732 |23.10.2018 Йотова: Поисканата оставка на Симеонов е присъда на обществото . 0| 4104 |03.10.2018 Вицепрезидентът Илияна Йотова отива в Украйна . 3| 5610 |15.09.2018 Политологът проф. Маринов: Управлението е сбъркано, не може да произведе добри резултати
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads