Реклама / Ads
0| 4276 |25.02.2021 НОВИНИ

Илияна Йотова: Децата ни да не мрат в шахти, това за мен означава смяна на модела

.
Вицепрезидентът Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Всички българи сме заинтересувани от това да живеем в страна, в която пътят към храма не се чупи и често срещаното явление цунами в Перловската река не вдига релсите, не зейват най-големите дупки в София пред една от най-големите болници и децата ни не мрат в шахти. Нека и ситуацията с ваксините в България да не е следващото срутище.
 

Това означава смяна на модела според вицепрезидента Илияна Йотова.

 

В коментар за първия им мандат с президента Румен Радев тя открои спазените обещания.

 

„Преди 4 години президентът Радев заяви, че няма как да чакат от него да бъде следващият церемониалмайстор, че иска да върне доверието в президентската институция“, заяви Йотова за предаването „Лице в лице“ по bTV и припомни, че предишният държавен глава завърши с най-нисък рейтинг досега след промените и с много ниско доверие в президентската институция.

 

„Президентът Радев в предизборната кампания заяви, че не иска да бъде говорител на гражданското общество, а иска да го активира, за да може да участва реално в управлението на страната, за да се прекрати един монопол на една партия-държава. Това са спазените обещания за тези 4 години“, продължи тя.  

 

Кандидатурата за втори мандат не било идея, а решение, заяви вицепрезидентът.

 

„Постигнахме го с дълги разговори между двама ни, с много точен и детайлен анализ какво постигнахме през тези 4 години, най-вече с това, което искаме да продължим – връщането на държавността в България. Последните години показаха колко много ни липсва тя. Каквото и да говорят нашите опоненти, при които много често кресчендото избива, президентът Радев направи възможна промяната в България“.

 

Тя поясни, че на въпроса за подкрепа от страна на БСП трябва да отговорят няколко човека. Според нея обаче за тези 4 години никой (от БСП) не е оттеглил доверието от тях двамата с Радев.

 

„Никога не съм крила, че моята кандидатура е партийна и се гордея с доверието, което има към мен. През 2016 година Корнелия Нинова предприе един много смел ход, издигайки кандидатурата на г-н Радев. 4 години по-късно може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура. БСП сама ще реши какво да предприеме оттук нататък, но връзката не е прекъсната. По-важното е, че ние с Румен Радев обещахме, че в президентската институция ние приключваме с партийните дела. Втори мандат няма да бъдем резултат от задкулисни преговори“, категорична бе тя.

 

Няма разрив между Нинова и Радев, това са спекулации, увери Илияна Йотова.

 

„Такъв опит за разрив имаше и към президентската двойка – аз и Радев. Не възприемам реакцията на БСП като двоумение. Възприемам я като подкрепа. Не съм питала Нинова за позицията на БСП, защото влязох в болница, но ми предстои разговор с нея, за да разберем тяхната тактика“, каза още Йотова.

 

„Що се касае до Радев, всичко опира до балансираната му външна политика, която той успешно защитава“, продължи тя.

 

Вицепрезидентът коментира и предстоящите парламентарни избори, като отбеляза, че те едва ли ще бъдат честни. Като причина за това Йотова изтъкна недостатъчното време и отказа на ГЕРБ за дебат.

 

„За мен продължава да бъде несериозно да не се отвори Изборния кодекс, където да бъдат описани всички тези нови неща около коронавируса. Дори управляващата партия изрази съмнения, например за видеонаблюдението. Горе-долу гледахме в една посока, но тъй като предложенията идваха от други партии или от президента, нещата не бяха направени така, както трябва. 5 години ние като държава не можем да решим машинното гласуване. Каква е оценката за всички нас? Виждате ли за какво недоверие помежду ни става въпрос? Дано следващият парламент да бъде по-мъдър“, добави тя.

 

Датата 4 април не било грешно решение, смята вицепрезидентът.

 

„Единствените, на които им беше крива датата, бяха ГЕРБ. Така и така Борисов си работи без парламент, според мен това не е основният критерии. Не разбирам какъв им е проблемът“.

 

Йотова коментира и протестите у нас, като отбеляза, че те са започнали заради подкрепата за президентската институция.

 

„Този протест казваше всичко онова, което е и нашата политика – смяната на модела. Спомняте ли си обаче бележката от миналото – ако не подкрепяш ГЕРБ или случайно имаш различно мнение – губиш работата си. Това показа, че българинът вече не се страхува, че ще загуби работата си. Това не беше просто бунт, а нова енергия. Как си представяте, че няма да я подкрепим? Те дори заслужаваха още по-голяма подкрепа. Не може да има двоумение в подкрепата ни“, категорична беше Илияна Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3056 |15.02.2021 Част от децата се връщат в класните стаи от днес . 24| 5394 |12.02.2021 Проф. Кожухарова: Които предлагат болезнено тестване на децата, нека те се подложат първо . 12| 4080 |05.02.2021 Герберщина: Събраха в един закон хазарта и децата с увреждания . 32| 10244 |05.02.2021 Румен Гечев към ГЕРБ: 90 на 100 сте от БКП. Децата на активните борци ли ще дават акъл?
Реклама / Ads