Реклама / Ads
0| 4991 |30.09.2016 НОВИНИ

Илияна Йотова: Предсрочните избори са неизбежни

.
Илияна Йотова
С победата на президенския вот искаме да предизвикане предсрочни избори, защото е нужна смяна на статуквото. Това заяви кандидатът за вицепрезидент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Илияна Йотова на среща с граждани в Добрич. По думите и управляващите представляват коалиция, в която всеки дърпа чергата към себе си. „А това не е в интерес на държавата“, категорична бе тя.
 

Правителството често ни поставя в гротескни ситуации, както сега се случва с оттеглянето на кандидатурата за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова. И издигането на Кристалина Георгиева, обясни Йотова. „Срам и резил! Подкрепям Ирина, която няма да се откаже“, каза кандидатът за вицепрезидент. С последните си действия премиерът Бойко Борисов доказал, че всеки може да го управлява в зависимост от ситуацията. „Стъпиха му на шията и му казаха, че трябва да смени своя кандидат. И не се лъжете, че Ирина Бокова е назад – истинското гласуване още не е започнало. То ще бъде на пети октомври, когато ще се гласува с цветни бюлетини“, обясни Илияна Йотова. Симпатизантите на БСП пък и връчиха декларация в подкрепа на Бокова.

Кандидатът за вицепрезидент бе критична и към безпомощната външна политика на кабинета Борисов. „Тази политика обрича страната ни да се превърне в „санитарен кордон“ за притока на бежанци към Шенгенска Европа. Бежанската криза е сериозна опасност за България“, каза тя. По думите й голяма част от обещаните от Европа 160 млн. евро за страната ни са за строителство на бежански центрове. Според Йотова границата ни ежедневно минават около 500-1000 човека и проблемът вече е хроничен. Повечето остават у нас заради затегнатия контрол на българо-сръбската граница от страна на нашите съседи. Затова БСП предлага спешно свикване на Консултативния съвет за укрепване на българо-турската граница, заради бежанската криза. „Между 70-80% от нелегалните мигрантите нямат право да останат у нас, една част от тях вече са получили отказ от убежище, тъй като повечето от тях са от Афганистан и не могат да получат бежански статут. С парите, които ни дава Европа, можем да организираме чартъри, с които да се върнат обратно“, заяви Илияна Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент коментира и санкциите срещу Русия и остро остро разкритикува външния министър Даниел Митов, който е един от най-ревностните за тяхното продължение. „Нужно ли е това при положение, че търпим загуби от половин милиард долара?“, запита тя. Според Йотова е крайно време Борисов да се държи като мъжкар не само в България, но и Европа, където да защитава националните ни интереси. А не да мълчи.

Тя смята, че сигурността не е само външно-политически проблем, а и вътрешен. „Бедността е най-страшния проблем на България. Ако до преди години тя засягаше само възрастните, то сега лешава от бъдеще и децата ни - безработни, без равен достъп до образование, без перспектива. Според последната статистика около 350 лекари годишно напускат България. Кой ще ни лекува след 10 г.?“, запита тя. По думите й демографските проблеми у нас се превърнаха от криза в катастрофа. „Проблемите няма да се решат с магическа пръчка, но ние предлагаме план за младите хора, за да останат в България, да развиват кариерата си и семействата си.  Трябва да има повече детски градини и  достъпно здравеопазване. В обезлюдяващите райони трябва да се създава поминък, а не да се закриват 800 училища, както се случва. Затова БСП предлага средствата от националния бюджет да се съчетаят с европрограмите. И така младежите да получат подобаващ старт в живота”, отбеляза кандидатът за вицепрезидент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4442 |24.09.2016 Ил. Йотова: България има нужда от силни личности . 0| 4786 |23.09.2016 И. Йотова: Борисов налага политика за домашна употреба . 0| 3776 |10.09.2016 Йотова: Или оставаме в периферията на Европа, или ще имаме друго бъдеще, което да задържа децата ни . 0| 4444 |18.08.2016 Йотова: Печелившата двойка на президентските избори ще бъде на БСП
Реклама / Ads