Реклама / Ads
0| 4447 |21.10.2020 НОВИНИ

Илияна Цанова: Парите на ЕС не са даденост, трябва да си свършим работата

.
Илияна Цанова
Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали. Трябва да правим редовно докладване. Със сигурност този план ще бъде динамичен. Тези пари не са даденост, трябва да си свършим работата.
 

Това каза пред БНР Илияна Цанова, заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, във връзка с изтеклия на 15-и октомври предварително препоръчителният срок на Европейската комисия за представяне на първите варианти на националните планове, чест от големия европейски план за възстановяване на Европа от пандемията.

 

"Бизнесът ще играе много важна роля в процеса на възстановяване. Този огромен ресурс ще трябва да се инвестира от бизнеса, но ще трябва да инвестира свой собствен ресурс заедно с европейските средства. Трябва да има обсъждане с местната власт, но и с политическите сили, защото този план няма да се изпълнява от това правителство. Когато бъде приет след процедурите, вече ще имаме друго правителство. Всички политически сили трябва да знаят, че това са нашите стратегически приоритети и независимо кой е на власт, трябва да вървим по тях".  

 

 Тя уточни, че крайната дата за представяне на завършения план е 30-и април 2021-ва година. 

 

По думите ѝ не са много страните, които са готови с този план - първата страна, която беше готова на 15-и октомври, беше Франция.

 

"Планът "Следваща генерация" е еднократна извънредна помощ за справяне с икономическите предизвикателства, която трябва да бъде инвестирана в много кратък период от време - от 2021-ва до 2023-та година", уточни Цанова и подчерта, че когато се прави този план и се залагат тези проекти, трябва да се работи с данни, да се види положението в отделните сектори и кои стратегически силни страни можем да подкрепим от гледна точка на конкурентоспособност.

"Трябва да имаме данни, върху които да стъпим, и визия, която да следваме".

 

Цанова посочи, че планът трябва да бъде много подробен по отношение на това какви реформи искаме да направим, какви цели искаме да постигнем и как ще ги постигнем:

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8068 |19.10.2020 Ренета Инджова: Така е било предвидено - парите да се раздават като дойдат избори . 15| 9617 |07.10.2020 Лазар Радков: Щял да ми ”дава” трохи от парите, които ми е взел. Гледа те гордо и чака да благодариш . 20| 4826 |07.10.2020 Джамбазки иска промята в резолюцията на ЕП за спиране на парите на корумпирани правителства . 9| 4768 |04.10.2020 Цветелина Пенкова: Европейските граждани не са съгласни парите им да отиват в авторитарни режими на управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads