Реклама / Ads
2| 4467 |29.11.2015 НОВИНИ

Илко Семержиев: Бюджетът не е в полза на здравето

.
Илко Семерджиев
Бюджетът не е в полза на здравето. Това каза бившият здравен министър Илко Семерджиев по НТВ.
 

Не искам да се разделяме на противници   фенове относно предложението за данък „вредни храни.  Важно е да кажем какво ще се случи със здравето на българина, но говорим за нещо, което трябва да се постигне с балансирано хранене. Вредните съставки се съдържат и в много  други храни. Този закон преследва фискални цели, но не отговаря адекватно на здравните цели. В бюджета на МЗ  са предвидени 1 млн . лв . повече, значи здравеопазването е на дъното. В параграф „Превенция “, размерът на средствата е намален с 340 хиляди лева. Ние можем да постигнем фискален, но не и здравен ефект. За диагностика също са планирани по-малко средства. Имаме заявени добри цели, които не могат да се изпълнят по начина, по който се предлагат. Това е един безсмислен данък, който ще ни изправи пред равни обороти.  Има тежък политически проблем. В нито една програма на ГЕРБ и РБ  има увеличаване на данъци. Сега се оказва, че са ни излъгали, разочаровано сподели Семерджиев.

 

Проф . Стефка Петрова беше на по-различно мнение:  Данък вредни храни ще допринесе за решение на проблема с намаляване на свръх теглото  и промяна на модела на хранене, особено при децата. Доказано е, че фискалните мерки и таксите на нездравословни храни помагат. Цената има важна роля при покупката на продуктите.  Подкрепям този данък. За сега пари за превенция  на заболяванията няма. Хората, които се занимават с превенция  получават два пъти по-малки заплати. Без тези храни можем. Тези мазнини доказват десетократно риска от сърдечни заболявания. В Дания таксата беше наложена върху основни храни-масла, сирена и т. н. Това натовари цялото население и беше причина да се спре този данък. След това се оказа, че  консумацията  на масла и мазнини е намаляла с 10-15 процента. Значи ефект имаше, но се натовари много населението. Цената е фактор, който влияе на хората с ограничени средства. В Унгария 40 на сто от хората са си намалили консумацията. Ние искаме производителите да намалят солта, захарта, мазнините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4678 |28.11.2015 Миков пред НС на БСП: Бюджетът на управляващите застрашава сигурността и мира в държавата . 2| 4688 |24.11.2015 Бюджетът на София се свива с 20% заради европарите . 4| 4931 |19.11.2015 Бюджетът мина на първо четене . 0| 4313 |18.11.2015 Бюджетът на ДОО мина на първо четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads