Реклама / Ads
10| 5313 |25.03.2014 НОВИНИ

Има ли бити бежанци от полицията заради комисар Малмстрьом?

.
Няма информация, че полицията е била бежанци, които са искали да се срещнат с г-жа Сесилия Малмстрьом.Имаше протести за по-бързо предоставяне на статут. Имаше не бунтове, а безредици. Няма информация за сбълъсъци.Обясни заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в "Лице в лице" по bTV.
 

Тези хора са заблудени. Смятат, че като получат статут ще тръгнат да пътуват. Mо принцип се предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Първите могат да пътуват в Европа, докато лицата с хуманитарен статут трябва да кандидатстват за виза и тогава да пътуват, обясни Маринов.

Надз 90 % от лицата нямат намерение да се установят на наша територия. Но ние още първите 24 часа ги регистрираме. И дори някой да излезе в Европа се прави проверка и се връщат у нас. У нас има около 7500 бежанци, които очакват статут. Около 1200 са получили статут на бежанци, но нямат възможност да излязат на адрес, а общо са получили статут около  3000, каза още той.

В момента се изработва стратегията за интегррация на тези лица.Бизнесмени проявиха интерес към тях. Но трябва да говорят български или английски и да имат някакви професионални умения. В началото те отказваха да учат български. Смятаха, че не е необходимо. Искаме да ги мотивираме да изучават езика.Обмисляме идея да сключваме договор с бежанците, ако не желаят, да не им се предоставя статут, информира Маринов.

Средно 1080 струва един бежанец на месец. Справихме се със собствени средства. Европейските започнаха да идват през януари.

Към 10 млн. евро има планирани за фонд убежища за бежанците, които са по-малко от получените досега.Ако не останат в България, бежанците се връщат в страните им. Само 431 са влезли от началото на година, по стотина и нещо на месец, завърши заместник-министърът.

Заместник-министърът отговори с "не искам да коментирам" и "опитваме да наложим нов стил на работа" на конкретни въпроси по версиите за убийството на бизнесмена Борислав Манджуков.Според него размерът на икономическата престъпност не е огрома и не би следвало да се обвиняваме повече, отколкото е необходимо. обвиняваме повече .

Каквито и изявление да направя в момента в първите часове на разследването, това може да попречи. Професионалното ръководство ще даде брифинг, когато имаме готовност. Това заяви Васил Маринов – зам.-министър на вътрешните работи във връзка с убийството на варненския бизнесмен Манджуков. Работи се по много версии, те ще бъдат проверени. Ще бъдат разпитани всички лица, които имат отношение по случая, заяви още Маринов. По принцип всяка една престъпна дейност генерира големи печалби и престъпници затова поемат риска да бъдат заловени и съдени. Всички престъпления са трудни за доказване, коментира още зам.-министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 27203 |25.03.2014 Само във Фрог: Убитият Б. Манджуков имал проблеми с украинци и банки . 19| 5026 |24.03.2014 Очакваме нова вълна бежанци април, май . 18| 5756 |24.03.2014 Сирийските бежанци остават у нас за постоянно . 2| 4960 |23.03.2014 Оперираха пребития мъж в района на НДК, животът му е в опасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads