Реклама / Ads
1| 4417 |19.06.2018 НОВИНИ

ЕК: Има идея, но няма предложение за лагер за мигранти в Европа

.
Източник: БГНЕС
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви днес на пресконференция, че има идея, но няма предложение, за обособяването на лагер за мигранти в Европа. Той направи този коментар след среща с вътрешните министри на страните от Западните Балкани, България и Австрия като настоящ и бъдещ председател на Съвета на ЕС.
 

Еврокомисарят съобщи, че участниците в срещата са обсъдили въпроса с миграцията и сигурността по границите. По неговите думи срещата не е била свикана заради извънредни обстоятелства.

 

Попитан дали на срещата е било обсъждано обособяването на миграционен лагер в Албания, той отрече. Аврамопулос попита журналистите дали са чували някоя европейска държава да е изразила готовност да разгърне подобен лагер, където чужденците, търсещи закрила, да бъдат подслонявани в очакване на оценка по внесените молби да бъдат допуснати в ЕС.

 

Инициатива за лагер в Албания или в която и да е друга страна не сме обсъждали днес. Ако този въпрос възникне някога, ще го обсъдим, поясни Аврамопулос. Германия излъчи много силно послание какво имаме предвид със съпричастието по въпроса с мигрантите.

 

Вярвам, че е важно съседите да си сътрудничат, особено когато са държави от ЕС, добави еврокомисарят по повод споровете за възстановяването на границите в Шенген и прехвърлянето на мигранти между страните, които те са достигнали и онези, през които са преминали по-рано.

 

Призовавам всички да проявят повече доверие, съпричастие и отговорност. Не трябва да даваме поводи на онези, които целят да подкопаят европейските ценности, призова Аврамопулос, цитиран от БТВ.

 

Той потвърди, че през Балканите се отваря нов път за мигрантите – през Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Бройката на мигрантите там се повишава, макар още да не е тревожна, посочи еврокомисарят.

 

Страните от Западните Балкани положиха големи усилия да спадне броят на незаконните движения, добави той по повод възможността въведеният безвизов режим за гражданите на тези държави да бъде преразгледан.

 

Безвизовото пътуване е преимущество, което не само правителствата, но и гражданите трябва да защитават, отбеляза еврокомисарят.

 

Косово изпълнява почти всички показатели за отпадането на визите за ЕС. Надявам се, че сме наистина много близо до отпадането на визите за целия регион много скоро, заяви Аврамопулос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5129 |19.06.2018 От взрива в Горни Лом загинаха 15 души, а съдът постанови: Няма виновни . 0| 4902 |18.06.2018 Добавките за интеграция на хората с увреждания вече няма да зависят от минималния доход . 0| 4705 |15.06.2018 Градушката в Благоевградско съсипа 90 на сто от реколтата, хората нямат застраховки . 0| 5677 |15.06.2018 Георги Мамалев пред Фрог: Трагично е да нямаш конкуренция - не само във футбола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads