Реклама / Ads
2| 4771 |23.11.2009 НОВИНИ

Има надежда за бюджета на бългaрското кино

.
Още има шанс за българското кино през 2010
“Има разбиране от страна на министър Вежди Рашидов относно искането на киногилдията да не се намалява бюджета за българското кино с 50%”, каза директорът на София Филм Фест Стефан Китанов за frognews.bg
 

Днес, в министерство на културата се проведе среща между представители на българската кинообщност, сред които директорът на НФЦ – Александър Донев, директорът на СФФ – Стефан Китанов (който е и продуцент на успешния български филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”), както и режисьорите Петър Попзлатев, Иглика Трифонова и продуцентите Галина Тонева и Борислав Чучков. От страна на културното министерство на срещата са присъствали министър Рашидов, заместник-министърът Димитър Дерелиев и главният секретар на културното ведомство.

Министерство на културата взело присърце искането на киногилдията да не бъдат драстично намалявани парите за кино у нас, въпреки кризата. За да има положителен изход от ситуацията, обаче има предложение от страна на МК да се организира среща между представители на кинообщността у нас, министерство на културата, финансовият министър Симеон Дянков и министър председателят Бойко Борисов, на която да се доуточнят детайлите по разпределението на средствата от бюджет 2010, предвидени за производство на българско кино.

Такава среща е особено необходима и важна от една страна, защото така предложеното намаление е в нарушение на Закона за киноиндустрията, а от друга страна демонстрира едно различно отношение към киното ни в сравнение с другите изкуства, залегнали в проекто прогнозата за финансиране от държавния бюджет, коментира още Стефан Китанов.

Исканията на киногилдията към управляващите са ясни: в решенията си за финансова подкрепа държавата да се придържа към действащия закон за киното у нас и ако се налага корекция поради ситуацията на икономическа криза, тя да бъде съпоставима и пропорционална с корекциите на средствата в останалите сфери на изкуството, убеден е Стефан Китанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5274 |16.10.2009 Елитна групичка изсмуквала 80% от бюджета на отбраната . 5| 4905 |11.10.2009 Почти нямало министър, доволен от проектобюджета . 2| 4608 |08.10.2009 Сините подкрепят бюджета, но с условия . 8| 4640 |13.09.2009 Връщането на парите по ФАР няма да е от бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads