Реклама / Ads
1| 3162 |21.03.2019

Има опасност прилагането на закона ”Пеевски” да лиши медиите от приходи

.
Български дарителски форум
Български дарителски форум (БДФ) сезира министъра на културата Боил Банов, че в сегашния си вид образецът на декларация за източниците на финансиране по закона ”Пеевски” заплашва да лиши медиите от приходи, събрани чрез масови дарителски механизми.

Проектът на Наредба за реда за подаване на декларациите и публикуване на информацията по споменатия закон изисква медиите да декларират не само сумата на всяко постъпило финансиране, но и неговия конкретен източник. През последните 12 години обаче в България и света активно и ефективно работят системи и платформи, чрез които се набират средства едновременно от много хора, без да бъде възможно тяхното точно идентифициране. Такива са например DMS, Платформата БГ, Global giving, E-pay, pay pal, виртуални пос терминали. Освен това все по-масово се използват дарителски кутии и благотворителни събития (концерти, вечери, представления, томболи).

 

Медиите, които набират средства от свои съмишленици през изброените механизми, нямат обективна възможност да изпълнят сегашното изискване за пълнота на декларираната информация. Освен това подобно изискване рискува да лиши дарителите от лесни начини за даряване, чрез които те биха искали да подкрепят медийни доставчици. Тези пречки ще повлияят негативно върху дарителството в България изобщо, се казва в становището на БДФ.

 

Тази специфика беше отчетена в Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпиране на пари и този тип механизми бяха изключени от обхвата на задължителната проверка от организациите, получаващи дарения. Същият принцип би трябвало да се приложи и в наредбата по закона „Пеевски“, смята БДФ.

 

Ето защо мрежата на големите дарители в България предлага в наредбата да се добави текст, който позволява медиите да декларират като източник на средствата, получени чрез масови дарителски механизми, не име, а конкретния начин, по който са събрани парите.

 

Цялото становище на БДФ можете да прочетете ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Депутатите промениха закона за търговската тайна уж в полза на бизнеса 3| 3105 |21.03.2019 . Йончева сезира КС за промените в Закона за защита на личните данни 1| 3327 |20.03.2019 . Парламентът ще гласува промените в Закона за концесиите 0| 3095 |14.03.2019 . Приеха Закона за социалните услуги, общините ще се грижат за възрастните 3| 3209 |07.03.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ