Реклама / Ads
3| 4040 |23.04.2019 НОВИНИ

Има риск сметките на УНСС да бъдат запорирани

.
В отворено писмо до медиите Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) съобщи за неизплатени пари от държавата по проект за строеж на нов учебен корпус.
 

Договорът с Министерството на финансите е подписан през декември 2016 г. Според него ведомството трябвало да осигури 7.5 млн. лв. съфинансиране, което университетът щял да получи на три вноски - съответно през 2017 г, 2018 г. и 2019 г. Поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е било спряно през 2018 г.

 

От УНСС съобщават, че от 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор не е получен. „Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т. ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма”, добавят те.

 

От университета алармират, че има риск сметките на учебното заведение да бъдат запорирани, „което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите”.

 

„Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет”, пише още в отвореното писмо на УНСС.

 

В писмото от ръководството на университета призовават да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта в размер на 10.3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.

 

„Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите”, уведомяват от УНСС.

 

По-късно от Министерството на финансите отговориха също с отворено писмо. От ведомството заявяват, че се предвижда възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП и потвърждават за ангажимента си от 7,5 млн. лв.

 

„Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ”, пише в писмото на министерството.

 

Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата изпълнител заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения. Предвижда се възлагане на инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП”, пишат в отвореното писмо от ведомството на Владислав Горанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 17555 |23.03.2019 Георгиев от „Боец“: НАП запорира сметките и имуществото ми . 3| 3954 |14.03.2019 Светослав Бенчев: Има риск от недостиг на гориво след 1 април . 3| 3695 |12.03.2019 Манолова представя обясненията на ”Топлофикация” за юрисконсултските възнаграждения . 0| 3825 |05.03.2019 Строежите в София са риск за животните и растенията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads