Реклама / Ads
10| 6926 |09.05.2013 НОВИНИ

Има виновен за смъртта на Чочо

.
Чочо Попйорданов
Подпорната стена, от която падна актьорът Чочо Попйорданов, е по-висока от одобрения проект на частното гробище в "Бояна". Разминаването е установено от експерти на общинската дирекция по строителен контрол и ДНСК, които са били вчера на мястото на фаталния инцидент и са проучили щателно всички документи и одобрения проект за частния имот.
 

Според проекта, който е бил одобрен от бившия главен архитект на район "Витоша" преди повече от 3 г., стената е трябвало да е с височина 1,5 м., пише в. 24 часа. На място обаче проверяващите са установили, че тя е над 2 метра. Обектът е въведен в експлоатация през 2010 г. от ДНСК и тя е органът, който може да налага санкции. Затова общината е предоставила вчера всички документи за обекта, които има.

 

Не е ясно дали към момента на приемането на обекта стената е отговаряла на проекта и впоследствие е била надстроена, или още от самото начало се е разминавала с разрешеното. Според експерти при сегашната си височина стената е трябвало да бъде обезопасена.

Столичната община ще извика утре собствениците на частното гробище, за да получат констативен акт за установеното нарушение.

След това трябва да бъде издаден и акт за административно нарушение. По закон глобата, която може да бъде наложена, е от 5000 до 20 000 лв., ако актът е издаден от общината, и до 50 000 лв., ако е от ДНСК.

"След разрешението за ползване, което ние сме издали, е построена и църква, която е била въведена в експлоатация от общината", каза шефката на ДНСК инж. Милка Гечева. Тя уточни, че съвместната проверка с общината продължава. По-голяма част от документите по проекта били в столичното кметство.
 

При приемането на обекта всичко е било изпълнено според архитектурния проект и е било наред. Какво се е случило след това, не мога да кажа, коментира арх. Момчил Симеонов, един от проектантите на гробищния парк. Той е категоричен, че на мястото на инцидента не е била издигана такава височина, каквато е в момента.
 

Арх. Симеонов уточни, че не е бил на мястото, но чул, че сега стената е висока 2,5 м, а по проект е била под 1,5 м. Не е била предвидена ограда или предпазна мрежа, защото това било подпорна стена, каквито по принцип не се ограждат. Освен това в близост нямало пешеходни зони и алеи. Архитектурна грешка няма, свършили сме си съвестно работата, допълни арх. Симеонов. Той даде пример с други места в парка, които са били определени за опасни, и всички са били оградени. С цел безопасност не били предвидени и хоризонтални елементи, за да не се катерят деца по тях. Той е предоставил проекта и снимки на парка на проверяващите органи. Във вторник изпълнителният директор на "Бояна Парк София" Мария Петрова обясни пред "24 часа", че гробището няма предписания за осигуряване на безопасност. Обектът имал всички разрешителни и всичко било съобразено със законите.

 

На мястото на инцидента имало табела, която предупреждавала за височината. Към управата и собствениците на частния гробищен парк нямало предявени претенции от близките на Попйорданов. Собственик на имота е регистрираната в Люксембург офшорна компания "ЕСТУРИА С. А. Р. Л". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14116 |08.05.2013 Отиде си един хъш! Мястото на Чочо в театъра и киното остава празно (снимки) . 10| 9360 |06.05.2013 Хр. Мутафчиев: Не алкохол уби Чочо, а чувствителността . 10| 6404 |05.05.2013 Христо Мутафчиев: Чочо беше голям пич, голям! . 4| 6740 |05.05.2013 Владимир Пенев: Изобщо не мога да повярвам, че Чочо си е отишъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads